Ministerul Economiei a decis ca cele doua procente din contributia de pensii a asiguratului sa fie primele virate catre fondurile private, pentru a asigura indestularea acestora, chiar daca angajatorul nu plateste intregral sumele datorate bugetului de asigurari, a declarat ministrul de resort.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, citat de NewsIn, ca aceasta masura este menita "sa le dea incredere celor care adera la fonduri private de pensii". Vosganian a reamintit ca, din 2008, Guvernul va reduce contributiile de asigurari sociale, dar nu a precizat cota.

De asemenea, Vosganian a declarat, luni, ca introducerea fondurilor private de pensii este, alaturi de creditul ipotecar, unul dintre procesele care dau credibilitate economiei.

"La nivelul indicatorilor macroeconimici, Romania a devenit stabila si se poate spune ca 17 septembrie marcheaza incheierea tranzitiei in Romania, insemnand o redimensionare a rolului statului in economie. Redimensionarea rolului statului inseamna o reducere a rolului acestuia ca actor al pietei si intarirea lui ca si garant al acesteia", a mentionat Vosganian.

Acesta a precizat ca prin transferul administrarii unei parti din fondurile de pensii catre privat are loc si emanciparea mentalitatilor.

"Administrarea privata a fondurilor de pensii reuseste sa normalizeze unele tendinte aducandu-le catre zonele deschise ale pietei si fiscalizarii. Nicio persoana care nu are salariul la vedere nu va putea adera la fondul privat si este foarte posibil ca cei care muncesc in stainatate sa vrea sa contribuie in Romania", a spus Vosganian.

Vosganian a estimat ca peste 15 ani cand pensiile private vor intra in plata, capitalizarea fondurilor va fi de aproximativ 20 de miliarde de euro, iar la acel moment pensia va ajunge sa reprezinte 80 % din castigul salarial, in conditiile in care de la 1 ianuarie aceasta va fi 55 % din salariu mediu net.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Averile candidatilor la europarlamentare: terenuri, case si bijuterii