Principalele riscuri pentru tinta de inflatie propusa de BNR sunt politica salariala, socul asupra preturilor la alimente, care au cunoscut o crestere semnificativa in luna august, si politica fiscala, ce constituie un risc permanent, a declarat reprezentantul FMI in regiune, Juan Ansola.
Reprezentantul regional principal pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola, a tinut sa precizeze ca aceste informatii oferite cu ocazia briefingului tinut la sediul FMI din Bucuresti trebuie interpretate drept premergatoare concluziilor ce vor fi trasate in urma vizitei delegatiei FMI in Romania, programata pentru perioada 26 septembrie - 2 octombrie. Aceste concluzii vor fi prezentate cu ocazia unei conferinte de presa ce va avea loc la data de 2 octombrie, potrivit NewsIn.

"Politica salariala ramane o problema deoarece cresterea salariala depaseste productivitatea muncii si acest lucru ar putea crea probleme de competitivitate. Nu sunt sigur care va fi politica salariala pentru 2008 si nu spun ca va fi neaparat o problema. Concluziile urmeaza a fi prezentate la data de 2 octombrie", a declarat Ansola.

Legat de cursul euro/leu, Ansola a precizat ca acesta nu ridica neaparat probleme de competitivitate, leul prezentand inca avantaje venite dinspre o posibila supraevaluare, insa aceasta marja este in scadere fata de anul trecut, a spus Ansola, sugerand ca leul se apropie de "potentialul real".

Referitor la vizita delegatiei FMI in Romania, Ansola a precizat ca principalele puncte de discutie le reprezinta politica fiscala si bugetul pe 2008.

"Vizita este parte a dialogului normal pe care FMI il are cu fiecare stat membru. Unul dintre principalele scopuri ale intalnirii cu autoritatile de la Bucuresti va fi o evaluare a felului in care lucrurile s-au schimbat de la vizita precedenta a delegatiei, ce a avut loc in perioada februarie-martie", a declarat Ansola.

Reprezentatul FMI a precizat ca principalele schimbari in contextul in care se va desfasura dialogul le reprezinta faptul ca pietele externe au cunoscut o contractie fata de februarie-martie si faptul ca previziunile legate de deficitul de cont curent arata o adancire mai mare a acestuia.

"Aceste conditii pun o miza pe dezvoltarea politicilor viitoare, folosite pentru a scadea vulnerabilitatile economiei romanesti", a adaugat Ansola.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri