Numarul falimentelor a urcat, in primul semestru, la aproximativ 7.500 de firme, cu 50% peste nivelul din perioada similara din 2006, ritmul de crestere fiind comparabil cu nivelul din anii trecuti, a declarat Cristian Ionescu, managing director Coface Romania.
Crisitian Ionescu a afirmat ca in acest an ar putea fi inregistrate cu 50% mai multe falimente decat in 2006, la circa 15.600. Coface va prezenta la inceputul lunii viitoare un raport complet asupra celor mai riscante sectoare de activitate din Romania.

Seful Coface a mai spus ca in Romania, mai mult de 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor, in conditiile in care peste 90% din companiile romanesti au o cifra de afaceri sub 1 milion de euro.

Insolventa companiilor, care creaza efectul de domino si are drept consecinte inregistrarea de pierderi si scaderea cifrei de afaceri, deteriorarea lichiditatii din cauza incidentului de neplata si, nu in ultimul rand, necesitatea gasirii de noi clienti.

Anul trecut, cel mai riscant sector de activitate romanesc in 2006 este comertul, inregistrand 37% din totalul falimentelor anului trecut.

Numarul companiilor romanesti aflate in procedura de faliment deschisa (excluzand firmele aflate in reorganizare judiciara sau pentru care s-a inchis procedura de faliment) la sfarsitul lui 2006 a crescut cu un procent de 45% fata de 2005, ajungand la un numar total de 4.604 companii in 2006 fata de 3.171 de firme la sfarsitul lui 2005, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania.

Totalul firmelor aflate in reorganizare judiciara in 2006 cuprinde 1.625 de firme. Cresterea semnificativa a numarului de proceduri de insolventa din 2006 fata de anul 2005 a fost puternic influentata de efectele pozitive ale noii proceduri simplificate a legii insolventei.

Din punct de vedere geografic, ponderea cea mai mare in totalul insolventelor o detine Bucurestiul - cu 18.5%, adica 1931 de firme, din care 466 de cazuri sunt in deschise in decursul anului 2006. Pe locul doi in clasament sta zona de S-E a tarii, cu 1478 de falimente, in timp ce partea de vest a tarii este cea mai stabila zona, inregistrand 914 de companii in faliment in 2006.

Coface Romania are in desfasurare negocieri cu companii din domeniul distributiei de bunuri de larg consum (28%), productie (26%), distributie de materiale de constructii (20%), industrie alimentara (8%) si distributie produse IT (8%).

Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata la 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%. Activitatea Coface urmareste patru linii de business: asigurari de credit comercial, agentie de rating de companii, managementul creantelor si factoringul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri