Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a solicitat consilierilor economici ai Romaniei din strainatate sa abandoneze statutul de observatori, de simpli reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si sa contribuie la expansiunea firmelor romanesti pe alte piete.
El a recomandat orientarea schimburilor comerciale spre piete traditionale, acum pierdute, si cucerirea altora noi. äRomania trebuie sa devina un exportator important in zona Marii Negreô, unde exista piete cu un potential foarte mare de dezvoltareô, a spus Tariceanu la reuniunea consilierilor economici din reteaua externa a MEC. El a adaugat ca firmele romanesti trebuie sprijinite sa recucereasca pietele traditionale.

Firmele romanesti ar trebui äsa priveasca cu atentieô tarile din jur, mai ales cele din spatiul fostei Uniuni Sovietice, piete care au un potential mare de dezvoltare, unde companiile noastre lipsesc, a observat premierul.

Romania trebuie sa devina un exportator important in zona Marii Negre

Reorientarea fluxurilor comerciale ale tarii va presupune si elaborarea unei agende comune de lucru, stabilita de institutiile si agentiile statului implicate.

Primul ministru a remarcat absenta unei coordonari eficiente cu Ministerul Afacerilor Externe in promovarea intereselor regionale ale Romaniei privind fluxurile energetice de la est la vest, piata energiei in sud-estul Europei si exportul in regiunea Marii Negre. El a cerut Ministerului Economiei si Comertului ca, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Oficiul pentru Participatiile Statului in Industrie si Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), sa stabileasca o agenda clara privind prioritatile politicii comerciale externe ale Romaniei.

Proiectul de sprijinire a firmelor romanesti va implica si retragerea reprezentantilor comerciali din tarile cu care Romania nu are schimburi comerciale si concentrarea acestora in zone ca cele ale Uniunii Europene si statele mentionate anterior, a spus Tariceanu.

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a anuntat ca Executivul si Administratia Prezidentiala lucreaza la o Strategie Nationala de Competitivitate, mentionand faptul ca vor fi initiate dezbateri care sa ajute companiile romanesti. äCompetitivitatea nu inseamna cresterea exporturilor, ci cresterea valorii adaugate, inseamna laptele biologic pe care-l exportam in Greciaô, a evidentiat Stolojan.

El considera ca äagricultura biologica poate fi un avantaj competitiv incredibil pe piata economica europeanaô. Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler a precizat ca in elaborarea Strategiei Nationale de Export sunt angrenate circa 300 de persoane din cadrul Guvernului, patronate si firme din sectoare strategice exportatoare. Stolojan a tinut sa precizeze ca s-a schimbat modul de lucru la Administratia Prezidentiala, cerandu-le consilierilor economici sa nu-i mai trimita pe managerii companiilor straine la Cotroceni. äAgentia Romana pentru Investitii Straine poate oferi toate detaliileô, a sustinut Stolojan, mentionand ca trebuie eliminata conceptia potrivit careia o firma straina nu poate face afaceri in Romania daca nu ajunge la presedinte sau prim-ministru.

Ne intindem mai mult decat ne este plapuma

Tara noastra a exportat in 2004 marfuri in valoare de 18,93 miliarde de euro si a importat produse in valoare de 26,28 miliarde de euro, deficitul balantei comerciale cifrandu-se la 7,35 miliarde de euro. In primele trei luni ale anului 2005 am exportat marfuri in valoare de 5,1 miliarde de euro, exportul din luna martie de 1,93 miliarde de euro fiind un record din 1990 si pana in prezent. Importul s-a cifrat la 6,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca deficitul comercial pe primul trimestru a fost de 1,5 miliarde de euro. Principalele tari partenere au ramas Italia, Germania, Franta si Turcia.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »Setari Cookie-uri