Reprezentantul FMI pentru Bulgaria si Romania, Juan Jose Fernandez-Ansola, a declarat la Sofia, ca deprecierea abrupta a leului din ultimele zile a fost cauzata in mare parte de factori externi, si nu interni

Comentariile au venit in sustinerea leului, care s-a depreciat cu aproape 2% in cursul zilei de joi, cand fondurile externe au parasit piata din cauza ingrijorarilor legate de taria economiei romanesti, afirma Reuters.

Strainii au preferat sa iasa de pe piata dupa mai multe avertizari emise de o serie de observatori externi, care au afirmat ca economia Romaniei ar putea fi una dintre cele mai afectate de o criza globala a creditelor, din cauza deficitului extern substantial.

"Evolutia leului este determinata in mare parte de factori externi", a declarat Ansola, cu ocazia unei conferinte de presa premergatoare vizitei misiunii FMI la Sofia in luna octombrie.

"Multi fonduri speculative au fost investite cu speranta unei continuari a aprecierii leului. Acum este clar ca acest lucru nu se va intampla. Conditiile de pe piata mondiala s-au schimbat. Ce se intampla in prezent este cauzat de evenimente externe si nu de cele interne", a precizat Ansola.

Datele recente ale au aratat ca economia romaneasca a crescut intr-un ritm mai redus decat fusese prognozat, iar inflatia anuala a depasit estimarile pentru luna august, afirma Reuters, potrivit NewsIn.

Cresterea nesigurantei pe plan politic a contribuit la temerile pietei, avand in vedere ca opozitia de stanga a decis sa depuna o motiune de cenzura impotriva guvernului, la inceputul saptamanii viitoare.
La inceputul lunii septembrie, agentia de rating Standard & Poor's a plasat Romania pe lista statelor confruntate cu cel mai ridicat grad de risc in ceea ce priveste conditiile actuale de pe piata.

Ansola declarase miercuri, la Bucuresti, ca recenta criza a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc poate spori vulnerabilitatea Romaniei, deorece statul roman depinde de influxul de capital strain pentru a finanta deficitul de cont curent.

"Comentariile oficialului FMI ar putea insemna ca economia Romaniei nu este atat de fragila cat au crezut unii si leul a reactionat in consecinta", a declarat un dealer al unei banci straine din Bucuresti.
Leul a coborat joi seara pe piata bancilor la nivelul minim din 2007, de 3,43 lei/euro, ca urmare a ingrijorarilor legate de eventuale alegeri anticipate, care ar urca cheltuieilile publice, si de refuzul Finantelor de a plati dobanzi mai mari, care sa reflecte asteptarile inflationiste in crestere, potrivit analistilor.

Ulterior, leul a recuperat o parte din teren, insa a ramas la cotatii apropiate de peste 3,40 unitati/euro in prima parte a zilei de vineri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Euro ajunge la un nou MAXIM ISTORIC: a trecut de 4,8 lei
Setari Cookie-uri