Absolventii de liceu si facultate au la dispozitie aproape 19.000 de locuri de munca vacante, la nivel national, cele mai multe fiind in constructii, textile sau in industria mijloacelor de transport, slujbe care vor fi oferite la bursa locurilor de munca, ce se va desfasura in 28 septembrie.
Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pana in data de 20 septembrie, angajatorii au declarat 18.834 de slujbe vacante pentru absolventi, la nivel national, care vor fi prezentate la bursa locurilor de munca din 28 septembrie.

Aproape 16% din slujbele vacante pentru absolventi sunt in Bucuresti, unde jumatate din slujbele disponibile (peste 1.500) sunt pentru muncitori calificati. Capitala este urmata de Constanta (2.084), Iasi (1.355), Buzau (958) si Suceava (823).

Din totalul locurilor de munca inregistrate, doar 1.500 sunt adresate absolventilor cu studii superioare, de lunga si scurta durata. Ocupatiile pentru care angajatorii solicita absolventi de facultate sunt inginer (729), economist (135), inspector asigurari (76), consilier in administratia publica (27), programator (22) sau consultat financiar (20).

Pentru muncitori calificati, cele mai multe locuri de munca vacante sunt pentru confectioner de articole textile (1.356), lacatus (1.155), sudor (837), zidar (650), dulger (496) sau tamplar (458). Totodata, angajatorii mai au nevoie de peste 2.000 de muncitori necalificati, in diverse ramuri de activitate.

Potrivit legii 76/2002, angajatorii primesc unele stimulente daca incadreaza in munca absolventi. Una dintre masurile de stimulare a incadrarii in munca a absolventilor este acordarea de subventii angajatorilor, pe o perioada de un an. Astfel, cei care angajeaza absolventi ai scolilor profesionale si de arte si meserii, primesc lunar un salariu de baza minim brut pe tara, adica 390 de lei. Pentru angajarea unui absolvent de liceu stimulentul este de 1,2 salarii, iar pentru licentiati, angajatorii primesc un salariu si jumatate (650 de lei). Angajatorii care incadreaza in munca absolventi pe o perioada nedeterminata beneficiaza, timp de un an, si de scutire de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta persoanelor respective.

Tinerii absolventi sunt si ei stimulati pentru a se angaja imediat dupa terminarea scolii. Ei primesc, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara, daca se angajeaza cu un program de opt ore si pentru o perioada mai mare de un an.

Absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept primesc o suma neimpozabila, egala cu indemnizatia de somaj pe care ar fi primit-o pana la expirarea perioadei de acordare, daca nu s-ar fi angajat. Suma cumulata se acorda la un an de la angajare.

Bursa locurilor de munca pentru absolventi va avea loc in 28 septembrie, in toate judetele. In Bucuresti, bursa se va organiza la Colegiul Tehnic "Petru Maior".




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri