Investitiile straine cu impact semnificativ asupra economiei sunt acele investitii care creeaza sute de locuri de munca si cresc exporturile tarii care le gazduiesc cu milioane de euro. Faptul ca Romania a pierdut, conform presei bulgare, inca o investitie majora se datoreaza in primul rand unui management administrativ prost, la nivel local. Este vorba de investitia de 120 de milioane de euro a companiei franceze Montupet, producatoare de componente auto, care are toate sansele sa se mute de la Cluj la Ruse, in Bulgaria. Aceasta dupa ce Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) o anuntase ca fezabila.

Surse din administratia centrala spun ca motivul pierderii investitiei ar fi fost pretentiile mari ale autoritatilor de la Cluj si proasta viteza de reactie a acestora la cererile francezilor. "In plus fata de pretul de 2 euro pe metru patrat, oficialii clujeni au mai cerut si ca francezii sa poata cumpara terenul doar dupa finalizarea investitiei. Acest lucru i-a nemultumit pe francezi. Mult mai tarziu, pe 19 mai, in urma insistentelor ARIS, Consiliul Judetean a fost de acord cu varianta inchirierii terenului pentru un an, urmand ca, dupa realizarea primelor constructii, Montupet sa poata cumpara terenul. Oferta a venit insa mult prea tarziu. Daca ea se facea cu cateva luni in urma, nu cred ca se mai pierdea investitia", ne-au declarat surse autorizate. Aceasta proasta administrare a proiectului investitional a atras atentia primului-ministru, care a dat ordin sa se verifice de ce Montupet a renuntat la investitia de la Cluj.

Cei vizati de acest control ar fi in primul rand reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, principalii responsabili de esec. Francezii au anuntat ieri ca o decizie finala va fi anuntata miercuri, 25 mai.