Vicepresedintele Camerei de Comert, Sorin Dumitru, a declarat, miercuri, ca va prezenta la sfarsitul lunii noiembrie mai multe propuneri privind completarea politicii industriale, inclusiv a strategiei energetice, propuneri care vor fi rezultatul unor analizeze realizate de expertii in domeniu.

"Noi ne dorim sa exprimam punctul de vedere al mediului de afaceri referitor la strategia nationala a industriei, inclusiv a strategiei energetice, fiind necesare o serie de imbunatatiri. La sfarsitul lunii noiembrie vom inainta Guvernului concluziile expertilor din domeniu, precum si propunerile privind imbunatatirea stategiilor. Cred ca se pot face anumite completari in strategia energetica, desi aceasta a fost deja aprobata de Guvern. Am discutat cu reprezentantii Ministerului Economiei care s-au aratat dispusi sa ia in calcul propunerile noastre", a precizat vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei(CCIR), Sorin Dumitru.

Acesta a mai spus ca raportul de la sfarsitul lunii noiembrie va cuprinde si propuneri referitoare la sectorul industriei de prelucari si la mediu. In vederea pregatirii raportului CCIR, mai multi experti din domeniu au prezetat, miercuri, trei analize privind sectorul energetic, mai exact despre eficienta energetica, drepturile consumatorilor si politica investitiilor.

In ceea ce priveste structura resurselor primare de energie, potrivit analizelor expertilor din domeniu, in Romania petrolul si gazele reprezinta 65%, carbunele-20%, resursele regenerabile-7,5%, cele nucleare-4% si cele hidro-3,5%. De altfel, rezervele de petrol si gaze naturale sunt disponibile inca 15 ani, fiind dezvoltata o anumita dependenta fata de importuri. Industria este sectorul unde se utlizeaza cea mai mare parte a energiei produse, respectiv 43%, in timp ce in sectorul rezidential se ajunge la 34% si in transporturi la 15%. Expertii au subliniat faptul ca pierderile energetice sunt de 25% in energie, 40-50%-cladiri, 35%-40%-transporturi, iar potentialul national de economii energetice este de 35%. Totodata, pierderile energetice sunt de 35% in cazul sistemelor performante si de 80% pentru cele mai ineficiente, toate aceste pierderi fiind acoperite de consumatori.

La nivel european, consumurile energetice au fost reduse in cladiri cu 50-60%, iar din 2012 se va reduce cu inca 40%. Expertii CCIR au mai aratat ca Romania intampina dificultati in acoperirea unui varf de consum de 8500 MW, iar 80% din capacitatile termo si 40% din cele hidro au durata de viata depasita, multe unitati fiind nesigure si neeconomice. De asemenea 70% din conductele de transport de gaze naturale si 40% din cele de distributie sunt invechite, iar la ora actuala nu exista instalatii de denoxare care sa indeplineasca cerintele UE. Expertii au atras atentia asupra faptului ca privatizarea producerii de nergie a ramas im urma, iar necesarul de investitii de circa un miliard euro pe an nu este asigurat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri