Casa Nationala de Pensii va vira fondurilor de pensii administrate privat partea cuvenita din contributia individuala de asigurari sociale si va transmite catre ANAF informatiile referitoare la sumele virate si catre fondurile private lista contributiilor virate.
Potrivit unei ordonante care modifica legea 19, privind sistemul public de pensii, aprobate, miercuri, de guvern, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) va avea noi atributii, odata cu infiintarea sistemului de pensii private. Astfel, CNPAS este institutia care va vira fondurilor de pensii administrate privat partea cuvenita din contributia individuala de asigurari sociale. De asemenea, CNPAS transmite catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) toate informatiile privind sumele virate si catre fondurile private de pensii lista contributiilor virate.

Pentru a putea face fata noilor atributii, personalul CNPAS va fi suplimentat cu 400 de locuri, lucratori care vor fi transferati de la Agentia Nationala pentru ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si care isi vor pastra incadrarile si drepturile salariale. Aceasta prevedere intra in vigoare imediat dupa publicarea actului normativ, iar ministerele Muncii si Economiei si Finantelor sunt autorizate sa introduca modificarile necesare la bugetul asigurarilor sociale de stat si la cel al asigurarilor de somaj pe anul 2007, astfel incat acesti angajati sa poata incepe activitatea la CNPAS.

O alta modificare adusa legii pensiilor prevede majorarea procentului comisionului de administrare perceput de CNPAS pentru acoperirea cheltuielilor privind organizarea si functionarea sistemului public. Astfel, aceste cheltuieli vor fi acoperite din bugetul asigurarilor sociale de stat in limita a 4%, procent majorat de la 3%. Procentul de 4% va acoperi cheltuielile cu gestionarea afilierii la fondurile private de pensii si virarea sumelor necesare din asigurarile individuale catre aceste fonduri.

ANAF si CNPAS vor asigura corelarea bazelor proprii de date, pentru realizarea unei evidente corecte si unitare a drepturilor si obligatiilor participantilor la sistemul public de pensii precum si la sistemul fondurilor de pensii administrate privat. Cele doua institutii isi acorda reciproc acces gratuit la bazele de date astfel incat sa poata identifica angajatorii care nu au respectat prevederile legale si sa poata dispune masurile necesare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri