Preturile din productia industriala au crescut cu 1,2% in august

Preturile produselor din productia industriala au inregistrat, in luna august, o crestere de 1,2% fata de luna iulie, iar comparativ cu luna august a anului trecut cresterea a fost de 5,6%, anunta Institutul National de Statistica.

Pe sectoare de activitate preturile produselor din industria prelucratoare au avut o crestere de 1,5% fata de cele din luna iulie, iar cele la energie electrica si termica, gaze si apa o crestere de 0,1%. Preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o scadere de 0,5%.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au fost inregistrate la produsele din industria bunurilor intermediare (+1,9%), industria bunurilor de capital (+1,9%), industria bunurilor de uz curent (+1,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,0%). Scaderi de preturi s-au constatat la produsele din industria energetica (-0,2%).

Comparativ cu luna august 2006, preturile productiei industriale au inregistrat o crestere pe total (piata interna si piata externa) de 5,6%. Cel mai dinamic sector a fost industria extractiva (+14,0%), urmat de energie electrica si termica, gaze si apa (+7,7%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la industria prelucratoare (+4,4%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor de uz curent (+8,6%) si industria bunurilor de capital (+6,1%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria energetica (+4,8%), industria bunurilor intermediare (+3,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,0%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri