Sectorul comertului cu ridicata si distributiei a inregistrat cel mai mare numar de falimente din Romania, in primul semestru din 2007, cu o pondere de 22,85% din totalul falimentelor din Romania, a spus directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.
Numarul de falimente din sectorul comertului cu ridicata si distributie a crescut cu 4,5% in primele sase luni ale acestui an fata de sfarsitul lui 2006, pana la 1.699 de cazuri.

Cresteri semnificative ale numarului de falimente s-au inregistrat si in sectorul constructiilor, care a inregistrat o crestere cu 1,95% fata de sfarsitul anului trecut, pana la un numar de 561 de cazuri, si in transporturi, unde cresterea a fost de 1,34%, pana 367 de cazuri.

Pe locul al doilea in clasamentul falimentelor, s-a situat, in prima jumatate a acestui an, sectorul comertului cu amanuntul, unde s-au inregistrat 1.252 de falimente pe rol, locul al treilea fiind ocupat de industria alimentara si a bauturilor, cu 563 de cazuri, iar pe locul patru s-au aflat constructiile, cu 561de falimente nefinalizate.

Spre deosebire de acestea, sectorul agricol a inregistrat o diminuare a ponderii in totalul falimentelor, cu o scadere de aproape 6%, pana la 536 de cazuri pe rol, la jumatatea anului 2007.

"Consideram ca aceasta imbunatatire in sectorul agricol este doar temporara, avand in vedere seceta si efectele pe care le va avea aceasta", a declarat Cristian Ionescu.

Numarul cazurilor de insolventa deschise in 2007 a fost de 1.904, in conditiile in care numarul procedurilor de faliment aflate inca pe rol la jumatatea acestui an era de 7.434.

Potrivit raportului Coface, 86,5% din dosarele de insolventa aflate pe rol au fost deschise in ultimii trei ani.

Acelasi raport arata ca Bucurestiul ramane in continuare zona cu cea mai mare pondere a falimentelor din Romania, de 15,77% din total, cu un numar de 1.172 de cazuri, la jumatatea lui 2007, si cu 303 noi proceduri de faliment deschise de la inceputul acestui an.

Bucurestiul este urmat de judetul Galati, cu 623 de cazuri si o pondere de 8,38% din totalul falimentelor si de judetul Neamt, cu 370 de cazuri si o pondere de 4,98%.

O evolutie negativa semnificativa a inregistrat-o, in prima jumatate a anului 2007 judetul Neamt, care a urcat in clasamentul judetelor cu cel mai mare numar de falimente, de pe locul 19, ocupat in decembrie 2006, pe locul trei, in iunie 2007. O evolutie negativa au inregistrat si judetul Caras-Severin, care a urcat 19 pozitii pana pe locul 6, si judetul Cluj, cu un salt de 14 pozitii, de pe locul 26 pe locul 12.

Pe de alta parte, o evolutie favorabila a avut, in acest sens, activitatea economica din judetele Mehedinti, Bihor, Prahova, Dolj si Valcea. De exemplu, judetul Mehedinti a ajuns, de pe pozitia a 14-a pe care o ocupa la sfarsitul lui 2006, pe locul 30 la jumatatea anului 2007.

Potrivit raportului Coface, primele zece judete din clasament insumeaza 53% din totalul cazurilor de insolventa inregistrate la nivelul Romaniei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri