Compania de evaluare financiara Coface analizeaza, in prezent, posibilitatea de scadere a ratingului Romaniei de la \'A4\' si \'A4-\', pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice si situatiei politice, a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.

"Cu toate ca ne declaram optimisti la inceputul anului, trebuie sa anuntam ca luam in calcul scaderea ratingului. Deteriorarea situatiei macroeconomice poate influenta comportamentul de plata al companiilor romanesti", a spus Ionescu.

Economia romaneasca a suferit "socuri pe termen scurt" dinspre cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului, incetinirea cresterii economice si situatia politica, a adaugat directorul general al Coface Romania.

Ionescu a explicat ca printre factorii macroeconomici care ar putea duce la scaderea ratingului Romaniei de catre Coface se numara si deprecierea recenta a leului din cauze externe si accelerarea inflatiei.

"Coface atrage atentia asupra lipsei unei strategii clare a autoritatilor pentru contracararea influentelor externe asupra economiei romanesti. Si situatia politica ar putea influenta negativ ratingul Romaniei deoarece Coface semnaleaza incetinirea reformelor pe fondul conditiilor recente de pe scena politica, printre acestea amintind suspendarea si reinstalarea presedintelui, motiunea de cenzura si faptul ca autoritatile nu au sustinut suficient exporturile", a mai spus directorul general al Coface Romania.

Cu toate acestea, specialistii Coface estimeaza ca inflatia de la sfarsitul acestui an se va incadra in intervalul avut in vedere de Banca Nationala a Romaniei (BNR), la un nivel de 4,5%. Ei se asteapta ca, pana la sfarsitul anului, deficitul de cont curent sa se adanceasca pana la 16 miliarde euro.

Ionescu a adaugat ca trebuie tinut cont si de faptul ca gradul de acoperire a deficitului de cont curent de catre investitiile straine directe a scazut semnificativ fata de anul precedent la 39% in primele sase luni.

Specialistii de la Coface considera, totusi, ca problema nu o constituie lipsa investitiilor straine, deoarece numai in luna septembrie au fost anuntate investitii straine directe de 5 miliarde euro, aceste sume fiind completate si din fondurile europene. Problema consta, insa, in lipsa unei strategii pentru atragerea acestor investitii si in dificultatile survenite din instabilitatea situatiei politice.

Coface acordase un rating de tara 'B' Romaniei in decembrie 2004, care a fost urcat la 'B+' in iunie 2005 si a trecut la 'A4' in decembrie 2005. Coface calculeaza ratingul de tara pe baza a sapte tipuri de indicatori, si anume vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditatii monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si
Fitch Ratings a revizuit perspectiva de rating a bancilor romanesti