Salariul mediu net pe economie a fost, in luna august, de 1.030 de lei, cu zece lei mai mic decat in luna precedenta, valorile cele mai mari ale castigului mediu inregistrandu-se in domeniul financiar (2.653 de lei), iar cele mai mici in industria lemnului (605 lei), informeaza INS.
In luna august, castigul salarial mediu brut a fost de 1.395 lei, cu 0,5% mai mic fata de luna precedenta. Salariul mediu net realizat a fost de 1.030 de lei, in scadere fata de luna iulie cu zece lei (1%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2.653 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (605 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna august fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 106,3%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2007.

In luna august s-au inregistrat scaderi ale salariului mediu net fata de luna iulie, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanta si a sumelor din profitul net) in luna precedenta si a realizarii unei productii mai mici. Astfel, s-a inregistrat o scadere cu 11,4% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 10,5% in intermedieri financiare. Scaderi intre patru si opt procente s-au inregistrat in administratie publica, fabricarea produselor din tutun, industria mijloacelor de transport rutier, posta si telecomunicatii, activitati de asigurari si ale caselor de pensii, industria de masini si aparate electrice. O scadere cuprinsa intre doua si patru procente s-a inregistrat in captarea, tratarea si distributia apei, agricultura, vanatoare si servicii anexe, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, activitati anexe si auxiliare de transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice, hoteluri si restaurante.

Cresterile salariale din luna august au fost determinate de acordarea de prime (inclusiv a sumelor din profitul net), negocieri salariale sau realizari mai mari de productie. Astfel, s-a inregistrat o majorare cu peste 32% in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe si cu 18,3% in industria miniera. Totodata, o majorare cu aproape zece procente s-a inregistrat in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari. Cresteri cuprinse intre doua si patru procente au avut loc in industria metalurgica, activitati de posta si curier, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, constructii, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, industria altor mijloace de transport, industria alimentara si a bauturilor, eliminarea deseurilor si a apelor uzate asanare, salubritate si activitati similare.

Fata de luna august a anului trecut, salariul mediu net a crescut cu 22,5%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 16,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri