Studentii din invatamantul superior romanesc vad perspectivele lor de viitor optimist in proportie de 54,8%, fata de 73,5% cati se aratau increzatori in urma cu doi ani, iar globalizarea este privita critic de catre acestia, arata un studiu comandat si facut public de catre Continental AG.

"Rezultatele nu sunt neaparat ingrijoratoare. Probabil oamenii si-au dat seama cat de greu este sa faci cariera. Poate ca procentul de 73,5% era usor euforic", a declarat directorul ContiTech, Heinz-Gerhard Wente, care este si responsabil de relatiile de munca in cadrul Continental.

Deasemenea, sondajul arata ca studentele din Romania, ca si cele din Germania, privesc critic globalizarea: 45%, respectiv 51,3%. "Pentru noi a fost surprinzator ca aproximativ 11% dintre studentii din Romania- tara considerata in mod traditional ca ofera forta de munca ieftina- se tem de delegarea in tati cu salarii reduse, tendinta prezenta si in Germania - tara cu forta de munca mai scumpa " a explicat Wente. In continuare ramane neschimbat refuzul din partea studentilor romani de a munci in tarile mai putin atractive cum ar fi Rusia, Ucraina, China sau chiar America de Sud.

Studiul a relevat ca studentii romani sunt in prezent dispusi in proportie de 46,5% sa accepte un loc de munca in Germania, fata de 50,6% cati erau dispusi sa accepte locul de munca respectiv in 2005. De asemenea, refuzul categoric de a accepta un post in Germania a scazut de la 29,6% la 25,5%, iar procventul celor nehotarati a ajuns de la 18,4% la 28%. Studentii romani participanti la studiu s-au aratat nemultumiti de dotarile tehnice din universitati in proportie de 35,3%, in timp ce studentii din Germania s-au aratat nemultumiti de dotarile din universitati in proportie de 23,7%.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 974 de studenti romani (496 studente si 478 studenti) si a fost realizat de Institutul Infratest, in luna iunie a anului curent. Intrebarile din studiu s-au referit la pozitia studentilot fata de globalizare, calitatea invatamantului universitar si a sanselor de realizare profesionala dupa absolvirea studiilor universitare.

In prezent, Continental si Siemens VDO insumeaza 140.000 de angajati pe plan mondial, dintre care peste 100.000 sunt in Europa. Noul concern Continental va fi impartit in sase departamente dupa preluarea Siemens VDO, dupa ce Oficiile Internationale ale Concurentei aproba achizitionarea companie. Cele sase departamente vor fi; anvelope pentru automobile si pentru camioane de mic tonaj, anvelope pentru autoutilitare, ContiTech - care produce tubulatura pentru sistemele de aer conditionat auto si curele de transmisie, plus alte componente-, transmisii, interior, sasiuri si siguranta.

In Rominia, Continental are 3,750 angajati dintre care aproximativ 550 sunt ingineri. Pana la sfarsitul anului 2007, Continental va mai avea alti 500 de angajati in tara, iar pentru 2008 sunt prevazute alte 1.000 de angajari.

Continental AG a decis in iulie sa preia divizia de electronice auto a Siemens, VDO, pentru suma de 11,4 miliarde euro. Siemens mai primise inca o oferta pentru preluarea diviziei auto, de la compania americana TRW.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Monitorul Preţurilor: Compari preţurile produselor de protecție sanitară
Setari Cookie-uri