Pretul porumbului este de patru ori mai mare fata de anul trecut, din cauza productiei de cereale diminuata de seceta, iar aceasta majorare va determina scumpiri in lant in intreaga industrie alimentara, a declarat, potrivit NewsIn, presedintele LAPAR, Adrian Radulescu.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pentru NewsIn, pentru acest an se estimeaza o productie de 3,6 milioane de tone de porumb, fata de recolata de 14,5 milioane de tone din 2004 sau de aproape noua milioane de tone in 2006.

"Este clar ca productia din acest an nu asigura necesarul de pe piata si vorbim, in primul rand, de cererea de furaje. Doar pentru zona industriala necesarul este de patru milioane de tone, la care se adauga si cererea din gospodarii individuale sau cea din industria alimentara, pentru malai sau bere", a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.

Acesta a precizat ca productia diminuata de seceta a dus la scumpirea porumbului, dar si a furajelor pentru animale.

"Daca anul trecut un kilogram de porumb se vindea cu 0,2 lei, acum pretul porumbului a sarit de 0,8 lei. Scumpirea este valabila si pentru furaje, deja pretul unui kilogram de furaje fiind in jur de 1,1 lei", a mentionat Radulescu.

Producatorii agricoli spun ca situatia porumbului nu este singulara in agricultura, iar majorarea pretului la cereale va provoca scumpiri in industria alimentara.

"Porumbul urmeaza drumul graului. Graul s-a scumpit de 2,5 ori fata de anul trecut, iar majorarea pretului la porumb este abia la inceput. Prin urmare, este normala scumpirea painii cu pana la 50 % , nefiind exclus ca aceasta majorare sa se aplice pana la 1 noiembrie. Lipsa cerealelor va provoca, de fapt, o scumpire in lant in industria alimentara, iar efectele se vor simti mai ales la inceputului anului 2008", a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele Rompan, Aurel Popescu.

Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR) Ilie Van a explicat ca, pe segmentul carne de pasare, producatorul nu poate sa creasca pretul, deoarece importatorii ar aduce in magazine carne de pasare mai ieftina.

"Daca pretul carnii de pasare va creste in Europa, cu siguranta va creste si la noi. In caz contrar, nu ne permitem o majorare, deoarece riscam sa ramanem cu marfa nevanduta in fata produselor achizitionate de pe piata europeana. Producatorii cauta variante pentru a gasi furaje mai ieftine, o solutie fiind importul, mai ales dupa eliminarea taxelor vamale, din 1 octombrie", a declarat, marti, pentru NewsIn, Ilie Van.

Procesatorii anunta ca orice majorare a pretului carnii, folosita ca materie prima in industria de procesare, va duce si la scumpirea preparatelor din carne, pentru ca materia prima are o pondere de circa 70% in pretul produselor procesate.

"Daca materia prima se scumpeste, se scumpesc si mezelurile. Pentru moment, procesatorii urmaresc piata carnii, inclusiv cea europeana", a declarat, marti, pentru NewsIn, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii ( ARC), Mihai Visan.

Productia mica de floarea-soarelui a determinat deja o scumpire a uleiului astfel incat pe rafturile magazinelor produsul se vinde cu peste cinci lei/litru. Din datele furnizate de MADR, pentru NewsIn, rezulta ca pana la 3 octombrie, a fost recoltata 91 % din suprafata cultivata cu floarea-soarelui, fiind obtinuta o productie de 480.574 de tone. Pentru acest an, se estimata o recolta de 521.489 tone de floarea-soarelui, fata de productia de 1,6 milioane de tone din 2006 sau fata de 1,5 milioane de tone, in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri