Romania poate pierde 25% din subventiile acordate de UE pentru agricultura, adica 110 milioane de euro pentru anul bugetar 2008, daca pana la 9 noiembrie nu reuseste sa indeplineasca doua conditii - sa-si remedieze sistemele informatice si sa evite platile inainte de finalizarea controalelor.

Comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel a avertizat miercuri ca intentioneaza sa propuna retinerea a 25% din platile acordate Romaniei pentru agricultori, daca Bucurestiul nu-si remediaza intr-o luna deficientele constatate, potrivit NewsIn.

Auditurile Comisiei desfasurate in iunie si septembrie au confirmat persistenta unor probleme grave in Romania. Acestea sunt legate de programele informatice de introducere a rezultatelor controalelor efectuate la fata locului si de calculare a sumelor care urmeaza sa fie platite. O serie de deficiente persista si in privinta Sistemului de identificare a parcelelor agricole, precum si in ceea ce priveste controalele administrative si cele efectuate la fata locului.

Autoritatilor romane li s-a transmis o scrisoare de avertisment, la care vor trebui sa raspunda pana la 9 noiembrie.

Romania poate pierde 25% din subventiile agricole pentru anul bugetar 2008 in urmatoarele doua situatii:

- In cazul in care raspunsul autoritatilor romane nu confirma ca cele doua module informatice au fost puse in aplicare si testate in mod corespunzator, iar aceasta stare de fapt este confirmata de un organism independent alcatuit din experti;
- In cazul in care se efectueaza plati la scara larga catre agricultori inainte de finalizarea controalelor administrative si a celor efectuate la fata locului, caz in care sistemul nu ar putea impiedica producerea unor nereguli considerabile.

Daca Romania nu reuseste sa aduca imbunatatirile necesare pana la data de 9 noiembrie, Comisia va adopta decizia de reducere a platilor in cel mai scurt termen posibil (noiembrie 2007). Daca Romania totusi reuseste, in prima parte a anului 2008 va fi organizata o noua misiune de audit care sa monitorizeze progresul inregistrat, precizeaza un comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Finantare de 10,5 mil. de lei pentru cea mai mare plantatie de afini