Gallup: Romanii sunt interesati mai ales ca guvernul sa majoreze pensiile si salariile

Aproape jumatate din romani considera ca problema prioritara pe care executivul ar trebui sa o rezolve pana la finalul mandatului este majorarea pensiilor si a salariilor, in timp ce doar 6% acorda aceeasi importanta justitiei, releva un sondaj Gallup pentru Agentia pentru Strategii Guvernamentale.

Sondajul a fost realizat in luna septembrie 2007, pe un esantion reprezentativ de 1.154 de persoane cu varste de peste 18 ani, avand o de eroare de +/- 2,9%, la un nivel de incredere de 95%.

La intrebarea "Care sunt principalele trei probleme pe care actualul Guvern ar tebui sa le rezolve pana la finalul madatului sau legal din 2008?", 48% dintre respondenti au indicat majorarea veniturilor (salarii, pensii), iar un sfert problema somajului si a lipsei locurilor de munca.

Sanatatea a fost nominalizata de 19% dintre respondenti, protectia sociala de 14%, iar cresterea nivelului de trai si invatamantul de 13%. Doar 10% sunt preocupati de infrastructura, 9% de cresterea si stabilitatea economiei, iar problemele privind coruptia si agricultura au fost nominalizate de cate opt procente dintre cei care au raspuns la intrebari. Justitia si domeniul legislativ figureaza pe ultimul loc, cu 6%.

Cei mai multi dintre cei chestionati, insemnand 28%, considera ca masurile luate de executiv in domeniul relatiilor internationale ale Romaniei sunt in acord cu asteptarile lor, iar 27% apreciaza majorarea pensiilor. Educatia si sanatatea apar pe locurile trei si patru, cu 15%, respectiv 14%. Domeniul privatizarilor a fost nominalizat de 10% dintre respondenti, protectia sociala de 8%, iar reducerea impozitelor de 7%. Justitia figureaza pe ultimul loc, cu 6%.

Persoanele intervievate au mai spus ca executivul ar trebui sa-si intareasca controlul in agricultura (22%), sanatate (21%), educatie (15%), dar numai 3% au nominalizat justitia si combaterea coruptiei.
La intrebarea "Care este cea mai recenta initiativa a Guvernului sau a unui minister de care va aduceti aminte?", cei mai multi au invocat majorarea pensiilor (24%). Pe locul urmator printre nominalizari a figurat programul de analize gratuite al Ministerului Sanatatii, la care au facut referire 4% dintre cei intervievati. Alocarea fondurilor pentru educatie a fost mentionata de 2%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri