"Aceste proiecte sunt in diferite stadii. Unele au fost incepute anul trecut si ar trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul anului, in timp ce altele urmeaza sa fie gata in 2008", a spus Barbuletiu.

Potrivit vice-presedintelui ARIS, dupa terminarea marilor privatizari, Romania va incerca sa atraga mai multe investitii greenfield. "Ne intereseaza proiectele greenfield si investitiile care creaza locuri de munca si cele care aduc dupa ele alte investitii", a spus Barbuletiu.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a precizat ca atragerea de investitii greenfield reprezinta o tinta importanta. "Cu cat mai multe investitii de acest fel, cu atat mai bine. Trebuie sa luam in calcul si investitiile straine prin majorarea de capital, pentru ca acest lucru inseamna un vot de incredere pentru firmele din Romania. Inseamna ca afacerile au mers bine, ca s-au dezvoltat", a spus Pogonaru. El a adaugat ca "investitiile s-au orientat spre cateva orase mari din tara, in care preturile au explodat, fapt ce a facut ca business planurile sa nu mai fie atat de viabile", a completat Pogonaru.

Citeste si:

Presedintele ARIS, Sorin Vasilescu, a declarat ca institutia incearca directionarea investitorilor straini si spre judetele tarii care au atras mai putine investitii.

Conform datelor ARIS, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 6% in primele opt luni din 2007 fata de perioada similara din 2006, cifrandu-se la circa patru miliarde de euro. In 2006, Romania a avut cel mai ridicat nivel al investitiilor straine din 1990, suma fiind de noua miliarde de euro, clasandu-se pe locul doi in Europa Centrala si de Est, dupa Polonia.

In opinia oficialului ARIS, atuurile Romaniei pentru atragerea investitiilor straine le reprezinta piata de consum cu un potential foarte mare, forta de munca calificata, salarile relativ mici, pozitia geostrategica si aderarea la Uniunea Europeana.