Romania ocupa locul doi, dupa Federatia Rusa, in privinta fluxurilor de investitii straine directe din Europa de Sud-Est si din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care au crescut cu 68% in 2006, pana la 69 miliarde de dolari, se arata in Raportul Mondial al Investitiilor 2007.
Potrivit raportului Corporatii Transnationale, Industrii Extractive si Dezvoltare prezentat marti, de Natiunile Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCD) Federatia Rusa, Romania, Kazahstan Ucraina si Bulgaria - in aceasta ordine - au acumulat 82% din totalul investitiilor straine directe din regiune. "Intrarile de capital in cea mai mare economie, Federatia Rusa, aproape s-au dublat, atingand un record de 29 miliarde de dolari, in ciuda unei aparente inaspriri a legislatiei nationale privind contractele pentru extractie si accesul strainilor la accesul resurselor naturale", arata raportul, citat de NewsIn.

Fluxurile catre Romania si Bulgaria au crescut semnificativ in 2006 datorita faptului ca urmau sa devina membre ale Uniunii Europene in 2007. Marile privatizari au facut din Romania al doilea beneficiar al investitiilor straine din regiune, se arata in raport.

In acelasi timp, tarile dezvoltate au ramas principalii investitori in regiune, desi cota companiilor transnationale din tarile in curs de dezvoltare a crescut la 16% in 2006, de la mai putin de 1% in 2005.
Documentul mentioneaza ca investitiile straine directe dinspre tarile Europei de sud-est si CSI au crescut la 19 miliarde dolari in 2006, fata de 15 miliarde in 2005.

"Aproape toate aceste iesiri de investitii straine directe (96%) au reflectat expansiunea companiilor transnationale rusesti peste hotare, in special a firmelor prelucratoare de resurse care incearca sa devina jucatori globali, si a bancilor care s-au extins in alte tari ale CSI. Jumatate dintre investitiile directe din Europa de sud-est si in CSI au fost derulate de companiile transnationale", se mai spune in raport.

In unele economii din CSI, bazate pe resurse naturale, precum Federatia Rusa, Kazahstan si Uzbekistan, statele au continuat sa isi mareasca controlul asupra industriilor strategice, fie prin prevenirea sau limitarea controlului direct al resurselor de catre investitorii straini, fie prin adoptarea unor masuri indirecte, precum standarde mai stricte privind mediul inconjurator.

Conform raportului, investitiile straine din Europa de sud-est si CSI vor fi semnificative datorita interesului firmelor straine de a avea acces la resursele naturale ale acestor tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri