Doi dintre cei mai importanti patroni de companii de constructii din judetul Mures, prezenti vineri la Tg Mures la intalnirea cu Ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, au declarat ca este anormala practicarea pretului de dumping pe piata de profil, potrivit NewsIn.
Remus Benta, de la compania Contrascom Benta a afirmat ca in cel mult un an, statul nu va mai avea parteneri seriosi in constructii deoarece nu incurajeaza concurenta reala. Calin Ormenisan, patron la firma Consor, a spus ca este necesara neaparat o lege a dumpingului deoarece este anormal ca in conditiile cresterii pretului materialelor de constructii, unii constructori isi permit sa ofere preturi atat de mici incat sfideaza bunul simt. Refuzand sa dea nume, cei doi au spus ca este de notorietate faptul ca prin unele firme de constructii se spala bani si se fac afaceri cu droguri si arme.

Antreprenorii au spus ca dau salarii cuprinse intre 700 de lei si 1.700 de lei muncitorilor necalificati si calificati.

Borbely a spus ca si el a mostenit, la preluarea portofoliului, datorii foarte mari catre constructori. „In anul electoral 2004 s-a construit foarte mult fara sa se achite contravaloarea. Eu am sistat lucrarile la 3.400 de locuinte pentru ca nu puteam sa-i trombonesc pe constructori. Dupa un an am repornit lucrarile si am achitat toate datoriile deoarece nu-mi permit, ca ministru, sa nu le dau bani”, a spus Borbely.

Ministrul a admis ca este adevarat ca statul este doar un actor mic pe piata constructiilor deoarece face maximum 3.500 de apartamente pe an, in timp ce privatii fac 80 000 de locuinte.

„In ceea ce priveste preturile de dumping eu atrag intotdeauna atentia comisiei de licitatie sa isi asume raspunderea si sa dea afara acele firme care vin cu preturi neserioase. Insa lor le este frica, ca vine Curtea de Conturi sa-i intrebe de ce nu au adjudecat la pretul cel mai mic. Preturile de materiale si manopera se stiu si eu nu-i inteleg nici pe constructori pentru ca stiu ca nu pot face la pretul oferit si atunci fac lucru de mantuiala”, a declarat Borbely.

Ministrul Borbely a declarat ca stie ca exista o criza de forta de munca in constructii deoarece sunt foarte multi plecati din tara. „Exista insa o firma din Germania, care vine acum sa construiasca in Romania cu muncitori plecati de aici. Deci ii aduce inapoi sub sigla germana”, a spus Borbely. El a precizat ca in constructii s-au marit salariile, insa sunt departe de cele din Uniunea Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri