Economia va fi caracterizata, in perioada octombrie-decembrie, de o crestere a industriei prelucratoare si a comertului cu amanuntul, precum si de o stabilitate a activitatii din constructii, in raport cu trimestrul trei, potrivit INS.
Institutul National de Statistica a realizat un sondaj printre managerii societatilor comerciale potrivit caruia, in perioada octombrie-decembrie tendinta pozitiva se va mentine atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +11%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +8%). In ceea ce priveste exportul de produse finite si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene, estimarile arata o tendinta de stabilitate pentru perioada mentionata. De asemenea, preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +28%), de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +21%).

Pe de alta parte, potrivit Institutului National de Statistica, managerii estimeaza o tendinta de usoara scadere a numarului de salariati pe total industrie prelucratoare, soldul conjunctural fiind de -6%. Scaderea va fi mai accentuata, conform estimarilor managerilor, in ramurile: articole de imbracaminte, mobilier si alte activitati industriale neclasificate, masini si echipamente (solduri conjuncturale -27%; -17%; -15%).

In domeniul constructiilor, se estimeaza, pentru ultimul trimestru din anul 2007, o tendinta de stabilitate, a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (65% din total opinii exprimate, respectiv 69%). Aceeasi tendinta de echilibru pe ansamblul sectorului se preconizeaza, de asemenea si pentru numarul de salariati, conform a 77% din estimari. Totodata, preturile lucrarilor de constructii vor creste in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%), potrivit estimarilor managerilor.

In privinta sectorului comertului cu amanuntul, managerii prognozeaza mentinerea tendintei pozitive a situatiei economice (sold conjunctural +39%), tendinta sustinuta atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +36%), cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +27%). In luna octombrie, volumul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii). Aceeasi tendinta de crestere este estimata si in privinta numarului salariatilor din acest sector (+12% sold conjunctural), pentru ultimele luni ale acestui an. Totodata, preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +38%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (37% din opinii).

De asemenea, managerii societatilor comerciale au apreciat situatia economica din sectorul de servicii, in ultimul trimestru din 2007, ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +23%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Astfel, pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se situeaza intreprinderile mari (250-499 salariati) care inregistreaza un sold conjunctural de +53%, urmate de intreprinderile foarte mari (500 de salariati si peste), la care soldul conjunctural este de +24%. Potrivit estimarilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine, in urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +29%). In ceea ce priveste numarul de salariati din acest sector, in opinia managerilor, acesta va cunoaste o usoara crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%). De asemenea, managerii estimeaza o crestere a preturilor de vanzare sau de facturare in perioada precizata (sold conjuctural +29%).

INS informeaza ca rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjuctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1676 agenti economici), constructiilor (1254), comertului cu amanuntul (2197) si serviciilor (2009). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri