Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a stabilit ca facturarea gazelor in KWh va intra in vigoare la 1 iulie 2008,cu aproape un an intarziere,intrucat operatorii din domeniu nu si-au realizat toate investitiile in acest sens,au declarat, potrivit NewsIn,reprezentantii ANRE.
Potrivit Legii gazelor naturale nr. 351/2004, agentii economici care isi desfasoara activitatea in acest sector aveau obligatia de a lua toate masurile necesare astfel incat, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a legii, adica la 1 septembrie 2007, sa se poata trece la masurarea si facturarea gazelor naturale in unitati de energie (KWh).

Reprezentantii ANRE au aratat ca exista unele intarzieri in indeplinirea acestor obligatii, in special in ceea ce priveste societatea de transport Transgaz, in dotarea cu echipamente specifice de masura (gaz cromatografe), in mare parte din cauza faptului ca procurarea acestora trebuie sa se faca prin procedura de achizitie publica.

“In consecinta, ANRE a propus ca trecerea la noul sistem de facturare in unitati de energie sa se faca din vara anului urmator, respectiv 1 iulie 2008. Proiectul de Ordonanta de Urgenta in acest sens se afla in procedura de avizare”, a declarat directorul general al Departamentului preturi si tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul ANRE, Gabriel Sarbu.

Obligatii similare cu cele pe care trebuia sa le realizeze Transgaz, dar de o anvergura mult mai mica, aveau si producatorii de gaze naturale (cum ar fi investitii suplimentare pentru tratarea gazelor naturale sau echiparea cu gaz cromatografe a punctelor de predare in sistemul national de transport) si distribuitorii de gaze naturale pentru anumite categorii de consumatori.

Oficialul ANRE a mai precizat ca Transgaz a realizat circa 85% din programul de investitii necesar pentru trecerea la noul sistem de facturare a gazelor naturale. In cazul celorlalti operatori din domeniu, gradul de realizare este de peste 90%, existand posibilitatea ca aceste investitii sa fie finalizate in acest an.

“Facturarea in unitati de energie este o practica obisnuita in Europa, fara a fi insa un angajament al Romaniei in fata Uniunii Europene”, a subliniat reprezentantul reglementatorului.

Acesta a mai aratat ca ANRE pregateste o serie de actiuni de informare a consumatorilor cu privire la noul sistem de factuare a gazelor naturale in unitati de energie, campanie care va incepe in perioada imediat urmatoare.
Potrivit reprezentantilor ANRE, tarifarea in unitati de energie permite utilizatorului o comparatie mult mai facila a costurilor cu incalzirea determinate de utilizarea unor sisteme diferite (de exemplu cu gaze naturale, in sistem centralizat sau cu energie electrica).

Calculul contravalorii consumului de gaze naturale se realizeaza prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica superioara a acestora si cu un pret unitar exprimat in lei per unitate de putere calorifica. Puterea calorifica superioara reprezinta un parametru de calitate a gazelor naturale si ca aceasta variaza in functie de sursa de provenienta (originea) acestora. Astfel, gazele din productia interna au puteri calorifice diferite de cele importate, dar si in functie de zona din care sunt extrase sau zacamintele din care provin (cum ar fi bazinul Transilvaniei, nordul Moldovei, nord-vestul Olteniei sau zona Ploiesti).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri