Uniunea Europeana va recolta cu aproximativ 17% mai putin porumb in 2007, in ciuda recoltelor bune obtinute in majoritatea tarilor producatoare, din cauza secetei ce afecteaza campurile din Romania si Ungaria, potrivit analistilor si fermierilor, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Consiliul International al Granelor si-a redus estimarile privind productia de porumb in blocul celor 27 de state cu aproape 1% la 45,7 milioane de tone, fata de 55,2 milioane de tone in 2006, punand aceasta modificare pe seama recoltelor slabe din Ungaria si Romania.

In noua recolta, fermierii din multe tari se bazeaza mai degraba pe recoltele de grau, ce rezista la conditiile aspre de vreme, in detrimentul recoltelor de porumb.

In Romania, unde porumbul a fost recoltat in peste 90% din zone, se astepta ca productia sa scada sub 3,5 milioane de tone, atingand cel mai scazut nivel din ultimii 18 ani, cu noua milioane de tone mai putin fata de anul 2006.

In Ungaria, fermierii au recoltat aproximativ trei sferturi din porumb, asteptandu-se la o scadere a cantitatilor cu aproape patru milioane de tone, fata de cele opt milioane de tone obtinute in 2006, potrivit grupului de fermieri ungar MOSZ.

O scadere a recoltei de porumb sub patru milioane de tone ar fi prima atat de slaba din 1968 incoace, potrivit datelor Biroului Central de Statistica (KSH), informeaza Reuters.

Multi fermieri iau in considerare plantarea mai multor cereale de toamna, precum graul, care este mai rezistent decat porumbul in conditii meteorologice dificile, a declarat directorul consultativ al MOSZ, Andras Uhercsak.

Nivelul umiditatii s-a imbunatatit odata cu sfarsitul sezonului ploios din toamna, insa anumite solurile de adancime au nevoie de mai multa apa, a declarat acesta.

O scadere a recoltei la porumb a cauzat o majorare a preturilor la alimente, determinandu-i pe detinatorii de crescatorii de porci sa anunte o greva nationala pentru data de 15 noiembrie.

Ungaria inca detine aproape jumatate de milion de de tone de porumb in stocurile de urgenta ale UE, fapt ce a permis guvernului de la Budapesta sa cumpere porumb din aceste rezerve pentru a-l comercializa pe piata interna.

In Franta, numarul unu in productia de porumb pe plan european, recolta a fost pe jumatate colectata, datorita vremii insorite din ultimele saptamani.

Analistii si-au crescut estimarile pentru recolta din 2007, asteptand o depasire a productiei de anul trecut, ce a fost de aproximativ 13 milioane de tone.

Recolta de anul acesta este estimata la aproximativ 14 milioane de tone, a declarat din partea centrului tehnic al cerealelor Arvalis, Jean-Paul Renoux, o estimare modificata de la 13,5 milioane de tone, cifra anuntata de producatorii de proumb la sfarsitul lunii septembrie.

"Intrebarea este cu cat se va depasi cifra de 14 milioane de tone", a spus Renoux.

"Tot ce a fost recoltat mai inainte, fie ca a fost irigat sau nu, arata o cifra medie de 10 tone pe hectar, ceea ce este un rezultat foarte bun", a declarat Renoux.

In Italia, numarul doi in productia europeana de porumb, recoltele au crescut cu 2% la 9,9 milioane de tone, potrivit statisticilor agentiei ISTAT.

Imbunatatirea sistemelor de irigatii pe fiecare hectar a sporit recoltele in ciuda unei scaderi de aproape 10% in anumite zone.

In Germania, este asteptata o recolta masiva de porumb in ciuda unei intarzieri cauzate de ploi.

Estimarile facute de guvernul german indica o recolta de 3,5 milioane de tone, fata de 3,2 milioane de tone in 2006. Aceasta cifra s-a situat putin sub estimarile pietei din octombrie, de 3,7 milioane de tone.

O crestere a fost asteptata in urma a sporirii cu 6,4% a zonelor de recoltare la 1,8 milioane de hectare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri