Romania ocupa in prezent locul 74 din 131 de state, intr-un clasament al competitivitatii realizat de organizatia World Economic Forum, in scadere cu un loc fata de clasamentul realizat in 2006, primul loc apartinand Statelor Unite ale Americii, relateaza Reuters.

Conform studiului, Romania ocupa locul 73 in un alt clasament, al competitivitatii mediului de afaceri.

Bulgaria ocupa pozitia 79 in clasamentul competitivitatii economice, realizat de World Economic Forum(WEF). Ucraina, se situeaza in fata Romaniei, ocupand pozitia 73.

Primul loc in clasamentul competitivitatii este ocupat de economia Statelor Unite ale Americii, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Economia SUA este cea mai competitiva din lume, cu universitati de top si un mediu de afaceri ce eclipseaza ingrijorarile privind stabilitatea fiscala, afirma studiul.

Plasarea SUA pe primul loc s-a produs in ciuda deficitelor bugetare si comerciale mari si a deprecierii dolarului, lucruri ce au determinat o serie de intrebari in ceea ce priveste mentinerea Americii in fruntea clasamentului, pozitia fiindu-i amenintata de economii emergente precum India si China.

In timp ce s-au situat pe primul loc din 131 de tari (urmata in primii cinci de Elvetia, Danemarca, Suedia si Germania), Statele Unite au ocupat locul 75 in ce priveste stabilitatea macroeconomica, fiind subclasata de state in curs de dezvoltare precum Tunisia, Vietnam si Mongolia.

In cadrul studiului, Singapore si Japonia au fost cele mai bine clasate state din Asia, ocupand locurile sapte si opt. Cele mai mari piete din regiune, China si India, s-au plasat pe locul 34 si respectiv 48.

Chile, a fost recunoscuta drept cea mai competitiva economie din America Latina, clasandu-se pe locul 26 al clasamentului general. Mexicul s-a plasat pe locul 52, Brazilia pe 72 iar Argentina s-a clasat pe ceea ce WEF a numit "un dezamagitor loc 85".

Potrivit studiului, economia Israelului a fost considerata numarul unu intre statele din Orientul Mijlociu, ocupand locul 17 in clasament, urmata de marii exportatori de petrol Kuweit si Qatar, ce au ocupat pozitiile 30 si respectiv 31. Arabia Saudita s-a situat pe locul 35.

Crestere economica din Africa sub-Sahariana "nu reflecta deocamdata o imbunatatire a competitivitatii in regiune", potrivit WEF.

Africa de Sud s-a plasat pe locul 44, inregistrand cele mai bune cifre de pe intreg continentul, fiind urmata de Mauritius, ce s-a clasat pe locul 60.

Statele din Africa sub-Sahariana, printre care Mozambic, Zimbabwe si Burundi, s-au situat printre ultimele clasate.

Ciad a fost considerata cea mai slaba economie dintre cele luate in calcul, plasandu-se pe ultimul loc.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Eficienta mai mare pentru companiile care respecta egalitatea de gen