Rezultatele sub asteptari din agricultura, ca efect al secetei, si incasarile slabe din taxe si impozite ar putea limita cresterea produsului intern brut (PIB) din acest an la doar 4,9%, a spus economistul sef al BRD Groupe Societe Generale, Florian Libocor.

Cresterea economica ar trebui sa fie limitata la aproape 5% in acest an, din cauza unei scaderii estimate cu 20% a productiei agricole si a efectelor nule sau chiar negative ale impozitelor nete pe produs, care intra in calculul produsului intern brut (PIB).

In mod normal, ritmul de crestere a PIB-ului ar trebui sa se mentina la 6-6,5%, in apropierea potentialului sau, dar sectorul agricol are sanse foarte putine sa se redreseze semnificativ in urmatorii ani, in ciuda fondurilor europene, a explicat Libocor.

El a mai spus ca se asteapta ca productia industriala sa creasca cu 5,4% in acest an, in conditiile in care forta de munca specializata din acest sector e in scadere. Serviciile ar trebui sa reprezinte motorul cresterii economice, care sa determine o expansiune a PIB-ului cu 3-3,5%. Astfel, sectorul serviciilor ar trebui sa detina o pondere de circa 51% din PIB, in crestere cu 6-7%.

Sectorul constructiilor va ramane cel mai dinamic, cu o crestere de circa 30% in 2007, pentru ca in anii urmatori ritmul sau de crestere sa se tempereze pana la 10%.

Contributia neta a incasarilor din taxe in totalul PIB-ului va fi aproape de zero sau chiar negativa in 2007, din cauza schimbarilor survenite in impozitarea indirecta, in special la taxa pe valoare adaugata (TVA), ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE).

Din punct de vedere al categoriilor de distribuire a produsului intern brut, estimarile analistilor BRD SocGen prevad o crestere anuala robusta cu peste 10% a consumului populatiei. In plus, cheltuielile guvernamentale se vor accelera, stimulate de absorbtia fondurilor europene, ceea ce va mari consumul final. Capitalurile fixe vor creste, de asemenea, ca urmare a dezvoltarii sectorului de constructii si a investitiilor in capital fix.

"Astfel, cererea interna va depasi cu mult cresterea produsului intern brut, iar in 2010 cererea interna va fi acoperita in proportie de numai 70% de PIB, necesitand astfel importuri uriase", a explicat Libocor.

Libocor a mentionat ca se asteapta ca ritmul de crestere a produsului intern brut sa se accelereze in 2008 la 6,1% (pana la 136,1 miliarde euro), la 6,5% in 2009 (154,9 miliarde euro), pentru ca in 2010 sa se tempereze la 5,9% (173,3 miliarde euro).

Anul trecut, Romania a inregistrat o crestere economica de 7,7%, PIB-ul ajungand la 97,3 miliarde euro. O tempererare a cresterii economice la 4,9% in acest an ar echivala cu o valoare a produsului intern brut de 116,9 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce urmeaza dupa demisia guvernului. Un scenariu: blocaj in 2016