Anul trecut, valoarea livrarilor de produse si servicii industriale a fost de circa 200 miliarde lei, in scadere in termeni reali cu 2,1% fata de anul 2005.

Livrarile de produse si servicii industriale pe piata interna au crescut fata de 2005 cu 1,3%, crestere sustinuta in principal de industria prelucratoare (+7,5%), celelalte doua sectoare - industria extractiva si energia electrica si termica, gaze si apa– inregistrand scaderi cu 12,1%, respectiv 12,7%.

Cea mai importanta crestere a livrarilor fata de anul 2005 a fost inregistrata de industria alimentara, a bauturilor si a tutunului. Astfel, valoarea livrarilor de produse si servicii a cunoscut cea mai importanta crestere in industria alimentara, a bauturilor si a tutunului (+16,8%), care detine si cea mai mare pondere din totalul livrarilor din industrie (13,8%), urmata de fabricarea altor produse din minerale nemetalice (+13,3%) si de industria metalurgica si a produselor din metal (+13,1%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (+11,3%) si industria de echipamente electrice si optice (+11,1%).

INS mai informeaza ca livrarile pe piata externa au scazut cu 7,0% in 2006 fata de anul precedent, scaderi inregistrate in toate cele trei sectoare industriale - industria extractiva (-33,0%), energia electrica si termica,gaze si apa (-24,7%) si industria prelucratoare (-6,5%).

Citeste si:

Activitatea cu cea mai puternica orientare spre export din cadrul industriei prelucratoare a fost industria textila si a produselor textile, iar activitatea preponderent orientata spre piata interna a fost industria alimentara, a bauturilor si a tutunului.

In cadrul industriei prelucratoare, industria textila si a produselor textile a livrat 86,0% din produse pe piata externa, urmata de industria pielariei si a produselor din piele (85,2%), industria de echipamente electrice si optice (72,0%), fabricarea lemnului si a produselor din lemn (62,9%).

Cea mai puternica orientare spre piata interna s-a inregistrat in industria alimentara, a bauturilor si a tutunului (96,9%) urmata de fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie (88,9%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (86,2%).

Atat activitatile din industria extractiva cat si din energia electrica si termica, gaze si apa sunt orientate aproape in intregime spre piata interna (100,0% in industria extractiva de produse energetice si 89,9% in industria extractiva de produse neenergetice ) respectiv 98,6% in energia electrica si termica, gaze si apa.