Fondul Proprietatea si-ar putea mari participatia la unele din companiile din pla care are detineri, a spus presedintele Fondului, Alexandru Paunescu, potrivit NewsIn.
"Este posibil sa ne marim participatia la unele companii din portofoliu in viitor", a spus Paunescu.

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Aproximativ 2.800 de persoane au primit, pana in prezent, titluri de proprietate pentru actiuni la Fondul Proprietatea, au spus reprezentatii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). "Pana la data de 19 octombrie 2007, am inregistrat un numar de 1.272 de cereri pentru despagubiri banesti si peste 86 de cereri cu optiuni pentru acordarea despagubirilor atat in bani, cat si in actiuni la Fondul Proprietatea", au explicat reprezentantii ANRP.

Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar se asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat prin Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), iar plafonul maxim al despagubirilor in bani nu poate depasi 500.000 lei.

Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a inceput pe 1 octombrie, conform O.U.G. 81/2007, inregistrarea dosarelor persoanelor care detin titluri de despagubire in vederea acordarii despagubirilor in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata. In a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 de lei, pana la concurenta sumei de cel mult 500.000 lei.

"Daca dividendele Fondului nu vor fi suficiente pentru acordarea despagubirilor, vom avea in vedere suplimentarea acestor fonduri", a declarat la sfarsitul lunii septembrie ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Pana in acest moment, Fondul Proprietatea are la dispozitie 150 milioane lei, care sunt plasati in depozite la termen la BRD SocGen, Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank, pentru plata despagubirilor in numerar, la care se adauga si sumele incasate din dividende. Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane lei, aferente participatiilor la companiile aflate in protofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. La inceputul lunii octombrie, numarul persoanelor private care detineau atestat de actionar la Fondul Proprietatea era de 2.476. Valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social al Fondului, dupa cum arata datele afisate pe pagina de internet a Fondului Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri