Schimburile comerciale cu Uniunea Europeana au inregistrat, in primul trimestru al acestui an, un deficit cu 316,9 milioane euro mai mare decat perioada similara a anului 2004, potrivit unui studiu realizat de Comisia Nationala de Prognoza.

Exportul spre UE 25 a crescut cu 363,4 milioane euro reprezentand 74,2 la suta din total export, in timp ce importul din Uniunea Europeana a crescut cu 680,3 milioane euro, avand o pondere 62,3 la suta din total.

Aceasta situatie s-a datorat, in principal, majorarii deficitului cu Polonia (de 107,5 milioane euro), Germania (55,2 milioane euro), Austria (54,8 milioane euro) si Franta (51,5 milioane euro). Fenomenul a fost compensat partial cu diminuarea deficitului comercial cu Belgia (+20,7 milioane euro) si cu Malta (+12,1 milioane euro). Relatiile comerciale cu tarile dezvoltate au inregistrat o diminuare a deficitului cu 6,3 milioane euro, datorat in principal maririi exportului cu 80,7 milioane euro. Deficitul balantei comerciale cu Japonia s-a majorat cu 21,2 milioane euro, iar cu Statele Unite s-a inregistrat un excedent de 1,3 milioane euro.

Primele trei tari partenere sunt Italia, Germania si Franta detin o pondere de 43,5 la suta din total export si de 35,8 la suta la import. Italia care detine 25,2 la suta din total export si 18,7 la suta din total import este principalul partener comercial al Romaniei si a inregistrat cresteri de export cu 103,4 milioane euro, dar si cresteri de import cu 107,3 milioane euro, deci o scadere a excedentului comercial cu 3,9 milioane euro. Germania detine 16,9 la suta din total export si 16,2 la suta din total import. Cresterea exportului a fost de 61,1 milioane euro iar majorarea de import a fost de 116,3 milioane euro, ceea ce a condus la majorarea deficitului comercial cu aceasta tara cu 55,2 milioane euro.

Franta detine noua la suta din total export si 8,5 la suta din total import. Cresterile la export au fost de 24,5 milioane euro, iar majorarile de import de 76,1 milioane euro, deci o crestere a deficitului comercial de 55,1 milioane comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri