Noul sistem de preturi isi va arata coltii la iarna?
Abonamentul la gazele naturale va fi scos din facturi incepind din data de 10 iunie, nu de la inceputul lunii, asa cum s-a anuntat initial. Vestea buna a eliminarii abonamentului risca sa fie anulata insa de noul sistem de tarifare la gazele naturale, care favorizeaza strict consumurile foarte mici.

Cheltuielile reprezentind abonamentul au fost incluse in pretul metrului cub de gaz consumat, astfel ca, din data de 10 iunie, se modifica si tarifele la gazele naturale.

Romanii vor plati si luna viitoare abonament la gaze, dar numai in proportie de o treime fata de valorile stabilite la 1 aprilie. 10 iunie este data de la care reprezentantii Autoritatii de reglementare in domeniul gazelor (ANRGN) estimeaza ca va intra in vigoare noul sistem de calcul al tarifelor la gazele naturale. O data cu eliminarea abonamentului se schimba insa si pretul gazelor furnizate pentru consumatorii casnici, aceasta echivalind cu o scumpire de circa 25%, au precizat ieri responsabilii ANRGN.

La prima vedere, noile preturi favorizeaza consumul. Pentru consumatorii casnici, situatia sta cu totul altfel insa. Un calcul simplu arata ca sint favorizate categoriile de persoane care consuma putin.

Pentru un abonat care consuma gaz doar ca sa-si prepare mincarea, adica are un consum lunar de 33 de metri cubi, o data cu includerea abonamentului in pretul gazului, factura de gaz scade cu circa 30%. In sistemul cu abonament, clientul de mai sus platea lunar putin peste 350.000 de lei. In sistemul care va intra in vigoare din 10 iunie, factura acestui abonat va fi cu 100.000 de lei mai ieftina.

Pentru cei care au un consum relativ constant, o data cu includerea abonamentului in pretul gazului, factura creste. Un abonat al carui consum lunar este constant de 200 de metri cubi, de exemplu, va plati dupa noul sistem o factura cu 19% mai mare. In varianta cu abonament, factura lui era de 1,272 milioane lei, in varianta noua factura creste la 1,520 milioane lei.

Situatia se schimba radical in cazul celor care nu au un consum constant de-a lungul unui an. Cei care folosesc gaz metan atit la aragaz, cit si pentru prepararea apei calde menajere si incalzire vor plati facturi mici vara, cind consumul este sub 50 de metri cubi, si mari iarna, cind consumul este de citeva ori mai mare. (Mihaela Balea)

Preturi valabile de la 10 iunie pentru principalii operatori

consum (mc) 0-2.400 2.401-12.400 12.401-124.000 124.001-1.240.000
Distrigaz N 6.352 5.885 5.769 5.664
Distrigaz S 6.387 6.319 5.848 5.733
N. r.: preturile afisate sint in lei/metru cub (mc) si nu includ TVA
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri