ANIMMC finanteaza bancile, cat si alte firme care vin sa faca bani la targul de saptamana aceasta din Bucuresti, cu chiria spatiului, si o va face si in cadrul targurilor ce vor avea loc in aceasta vara la Brasov si Piatra Neamt (data exacta nu a fost comunicata). Bugetul total pentru cele trei targuri este de 8,6 miliarde lei, iar pentru cel din Bucuresti- de peste 7 miliarde de lei. Tot ce trebuie sa faca cei ce au diverse proiecte este sa se prezinte de joi, 2 iunie, pana sambata 4 iunie, la Romexpo, sa plateasca 30.000 de lei- sau daca sunt studenti, pot intra gratis- si sa-si expuna proiectele reprezentantilor bancilor sau, daca au poiecte mai mari, fondurilor de investitii. Totul pare simplu la prima vedere.

In realitate, insa, targul de anul trecut nu a produs urmari, cum nu au produs nici programele speciale gen "Start", lansate de ANIMMC, fapt ce reflecta starea anemica a sectorului IMM.

Totodata, programul "Start" a fost un fiasco total anul trecut, o spun si cei care au participat dar o recunosc si organizatorii.

Participantii de anul trecut au urmat cursuri speciale, pentru a fi gata sa creeze un plan de afaceri, si urmau ca, o data ce planul ar fi fost de succes, sa primeasca o co-finantare in valoare de 5.000 de euro. "Am primit training de la persoane total nepregatite, care nu ne invatau nimic nou, in general studenti ai Academiei Militare", spune o participanta la programul Start de anul trecut. "Numai vreo cinci proiecte au fost finantate, din cateva sute. Nu am invatat nimic nou, pentru ca nici cei ce ne pregateau nu stiau nimic. Prin urmare, nu am stiut cum sa-mi fac planul de afaceri", a adaugat participanta la training.

Pe de alta parte, reprezentantii ANIMMC sustin ca la programul Start s-au prezentat doar proiecte cu planuri de afaceri "dezastruoase."

Anul acesta, insa, programul Start isi propune sa aduca profesori de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, iar microcreditul va ajunge pana la 10.000 de euro, cu o dobanda cu 2% mai mica decat cea a pietei, insa fiecare credit va fi insotit si de un grant de 200.000.000 de lei. (suma nerambursabila).

In prezent ANIMMC desfasoara procedurile de licitatie pentru alegerea bancii partenere care va oferi credite.