Cativa euro, ceva carnati si putina palinca sunt de ajuns ca sa aranjezi o licitatie publica in Romania, in contextul in care fiecare om isi are pretul lui, iar al unui ministru e doar ceva mai mare, scrie The Economist, aratandu-si scepticismul fata de rezultatele luptei anticoruptie.
Inregistrarile obtinute din biroul procurorului si difuzate apoi la televiziune l-au aratat pe ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, cum ar fi preluat de la un comisionar suma de 15.000 de euro (21.600 de dolari), 20 de kilograme de carnati si o suta de litri de palinca, mai scrie The Economist, care arata ca ministrul a demisionat fara sa dea nicio declaratie, in schimb premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, a criticat "executia publica a colegului" sau.

The Economist mai arata ca este improbabil ca Remes sa ajunga dupa gratii, chiar daca inregistrarea pare autentica, la fel cum nu au ajuns nici alti suspecti. Printre suspecti se afla chiar ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, pe care procurorii au incercat sa il cerceteze, desi a negat ca ar fi comis vreo ilegalitate, dar Guvernul a dizolvat printr-o ordonanta de urgenta, comisia care dadea avizul pentru cercetarea penala a ministrilor, mai arata The Economist, citat de NewsIn.

Noile amendamente aduse Codului Penal prevad insa pedepse de pana la sapte ani de inchisoare pentru jurnalistii care publica materiale ce arata oficiali implicati in luarea de mita si le reduc totodata pe cele pentru infractiuni, prin majorarea pragului financiar pentru amenzi. Majoritatea cazurilor pe care justitia a inceput sa le cerceteze, printre care cel al fostului premier Adrian Nastase, care insista ca ar fi nevinovat, s-au impotmolit in intarzieri procedurale, mai scrie The Economist.

Ingrijorarea din cauza coruptiei la nivel inalt si ineficienta justitiei au preocupat Uniunea Europeana (UE) in perioada de dinaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie, potrivit publicatiei citate. De la aderarea Romaniei la UE, politicienii si inaltii oficiali romani au incercat din rasputeri sa isi recapete privilegiile si imunitatile la care au fost obligati sa renunte in timpul negocierilor pentru aderare.

Treaba buna, mai scrie The Economist, a fost facuta in cea mai mare parte de catre fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, sustinuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu. UE i-a incurajat pe noii procurori, a caror vigoare si independenta contrasta accentuat cu fostul sistem juridic. Procurorii au patruns in cultura coruptiei guvernamentale. De la indepartarea din functie a Monicai Macovei in aprilie 2007, succesorul ei, Tudor Chiuariu, a fost mai putin eficient, mai arata The Economist. Chiuariu vrea sa il inlocuiasca pe procurorul care ancheteaza cazurile de coruptie ale politicienilor importanti, procurorul si Basescu nu sunt de acord, asa ca guvernul vrea sa faca un amendament constitutional prin care sa limiteze puterea prezidentiala, scrie The Economist.

Ingrijorarea legata de problemele Romaniei si Bulgariei le-a facut pe ambele tari sa fie subiectul unui program de monitorizare dupa aderarea la Uniunea Europeana. In conformitate cu aceasta, Comisia Europeana poate hotari ca deciziile instantei romanesti sa nu fie recunoscute in alte tari, fapt ce ar afecta negativ afacerile si cetatenii si ar fi rusinos. Dar s-ar putea sa nu fie indeajuns pentru a influenta guvernul, mai arata The Economist.

Oprobriul public impotriva coruptiei este inca intens, iar impresia oamenilor este ca de fapt coruptia infloreste, potrivit The Economist, care citeaza un sondaj al Transparency International, din care reiese ca Romania a fost evaluata ca tara cea mai corupta din Uniunea Europeana.

Optimistii spera ca guvernarea proasta va consuma pana la urma rabdarea votantilor. Pesimistii se tem insa ca vederea unui nou membru corupt ar putea discreta chiar notiunea de extindere a Uniunii Europene, mai scrie The Economist.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri