Agentia de evaluare financiara Standard & Poor\'s (S&P) a redus perspectiva ratingului Romaniei de la "stabil" la "negativ" din cauza adancirii dezechilibrelor externe
Revizuirea perspectivei reflecta raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in crestere ale Romaniei, corelate cu conditii dificile pe plan international.

S&P a reafirmat, in schimb, ratingurile pentru datoriile in valuta pe termen lung la "BBB-" si la "A-3" pe termen scurt, iar pe cele in moneda nationala la "BBB" si, respectiv, "A-3", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Politicile fiscale si cele de venituri ale guvernului sunt considerate de S&P ca fiind expansioniste, iar apropierea alegerilor ar putea stimula cheltuielile curente, ar putea duce la scaderea calitatii actului de guvernare si ar putea intensifica presiunile inflationiste.

"Aceasta va continua sa impiedice capacitatea Guvernului de a raspunde la dezechilibrele externe in crestere si va reduce abilitatea de a beneficia din plin de integrarea in Uniunea Europeana", a declarat analistul S&P Marko Mrsnik, potrivit NewsIn.

Pe termen mediu si lung, politica fiscala pro-ciclica din Romania induce ingrijorare, deoarece consolideaza avansul cererii interne, a mentionat analistul S&P.

"Cresterea veniturilor provine in principal din incasari suplimentare temporare si mascheaza pozitia fiscala de baza. In cazul in care cresterea economica se va tempera si mai mult in viitor, pozitia fiscala s-ar putea inrautati semnificativ", a aratat Mrsnik.

Ca elemente pozitive, S&P mentioneaza datoria publica scazuta, sub nivelul mediu al tarilor cu rating "BBB".

"Am revizuit perspectiva Romaniei la negativ pentru a reflecta faptul ca sunt aplicate politici neadecvate pentru dezechilibrele in crestere. Acest lucru este cauzat de inrautatirea mediului politic", a mai spus Mrsnik.

Perspectiva negativa arata posibilitatea unei revizuiri in sens negativ a ratingului de tara, daca Guvernul nu ajusteaza politicile fiscale si bugetare in sensul contracararii dezechilibrelor externe si a dependentei in crestere a sectorului privat fata de finantarea externa, arata comunicatul S&P.

Calificativul ar putea fi diminuat in urmatoarele 18-24 de luni in cazul in care dezechilibrele continua sa se adanceasca, Romania continua sa aplice politici fiscale pro-ciclice, iar sectorul privat va continua sa contribuie la deteriorarea perspectivelor economice, se precizeaza in comunicat.

Daca in Romania se va ajunge la o stabilitate politica care sa sprijine reorientarea politicilor fiscale si bugetare catre o abordare prudenta, care sa contribuie la stabilitatea macroeconomica, coroborata cu dovezi clare privind reducerea dezechilibrelor externe si a riscurilor macroeconomice asociate, S&P va lua in calcul posibilitatea imbunatatirii perspectivei la "stabil".

Intr-un raport publicat recent, Standard & Poor's a enumerat Romania printre statele ce ar putea fi cel mai afectate de o criza globala a lichiditatilor. Fitch Ratings, care completeaza triada marilor agentii de rating din lume, a adaugat ca o politica fiscala mai restrictiva si mai multe reforme structurale ar proteja economia Romaniei de o astfel de criza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri