Banca centrala a revizuit in sus prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,9% la ultimul raport asupra inflatiei la 5,7% in prezent, cu 0,7% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de inflatie, a spus luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul a amintit ca inflatia anuala a urcat la 6,03% in septembrie si "va ramane sus inca cateva luni, ca urmare a amplitudinii cresterii de preturi din august si din septembrie".

"In mai putin de doua luni, preturile au depasit marja de sus" a tintei de 4% plus minus 1% fixata pentru acest an, a mai spus Isarescu, care a argumentat cu efectul secetei asupra preturilor produselor alimentare, netemperat de aceasta data de importuri, pe fondul scumpirii alimentelor peste tot in lume. Mai mult, in trimestrul al treilea al acestui an cresterea preturilor alimentelor a fost stimulata in Romania si de deprecierea cursului de schimb al leului, care a scumpit importurile.

Aprecierea leului a "tinut" inflatia jos pana in luna iulie, la mai putin de 4%, insa odata cu inceputul turbulentelor pe pietele internationale, care au avut ca efect si deprecierea leului, inflatia anuala a sarit la 4,96% in august si la 6,03% in septembrie, constituind motivul principal al majorarii ratei dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,50%, decisa miercuri de boardul bancii centrale.

Isarescu a mentionat ca depasirea tintei de inflatie - cu 2,03% in septembrie - este "majora", desi inflatia medie, care conteaza in respectarea conditiilor de aderare la zona euro, este mai mica decat cea anuala. "Pentru prima oara avem aceasta inversare: stam mai bine la inflatia medie anuala decat la cea anuala", a spus Isarescu, care a tinut sa precizeze ca BNR tinteste in continuare inflatia anuala, desi urmareste si inflatia medie.

"Daca inflatia anuala arata o tendinta - acum, de inrautatire - inflatia medie anuala arata o tendinta de consolidare", a explicat Isarescu. In cazul in care tendinta de inrautatire a inflatiei anuale se mentine o perioada mai lunga insa, consolidarea inflatiei medii anuale se va pierde, a avertizat Isarescu, care a facut referire si la inrautatirea anticipatiilor inflationiste.

In acest moment, "cocoasa s-a transformat intr-o movilita", a mai spus Isarescu, referindu-se la graficul care arata inflatia anuala sio care arata o curba ascendenta in ultimele doua luni, de la minimele de inflatie de dupa Revolutie, de sub 4%, atinse in intervalul martie-iulie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Inflatia accelereaza! Cartofii si citricele, mai scumpe cu 20%