510 mil. de euro pentru restructurarea si reconversia podgoriilor din UE

Comisia Europeana a aprobat un buget indicativ de 510 milioane de euro pentru statele membre producatoare de vin.

Bugetul alocat va fi utilizat pentru finantarea masurilor de reconversie a soiurilor, de replantare a podgoriilor si de imbunatatire a tehnicilor de gestionare a acestora, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

“Imbunatatirea calitatii vinului pe care il producem reprezinta o prioritate daca dorim sa facem fata provocarii venite din partea noilor producatori mondiali de vin. Prezentul program de restructurare a jucat un rol important din 1999. Dar este evident ca trebuie sa se intreprinda mai mult. De aceea, este necesara o reforma in cadrul reuniunii ministrilor agriculturii ai UE din decembrie”, a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Comisia Europeana a stabilit, pentru anul de comercializare 2007-2008 si pentru un anumit numar de hectare, o alocare financiara indicativa pe stat membru.

Astfel, din totalul celor 510 de milioane de euro, Romania va primi o alocatie financiara de 25 de milioane de euro, in condiile in care aceasta dispune de o suprafata de 3.008 hectare de vie.

In UE, Romania ocupa locul al cincilea in randul tarilor viticole, respectiv locul 9 pe glob. Cea mai mare productie de vin din tara noastra s-a inregistrat acum 10 ani, cand s-au contorizat peste 7,6 milioane de hectolitri.

Cea mai mare parte din productia noastra, intre 70 si 75%, este reprezentata de vinul alb.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri