Senatul a decis ca, pana miercuri, 7 noiembrie, comisia de ancheta avand drept scop investigarea conditiilor de legalitate privind privatizarea Petrom sa prezite raportul elaborat in urma audierilor si analizelor depuse de experti, potrivit unei hotarari publicate in Monitorul Oficial.
Plenul Senatului a votat, la finele anului trecut, infiintarea unei Comisii de ancheta asupra privatizarii Petrom, la initiativa senatorului Marius Marinescu. Senatorul PC, pe atunci PD, a declarat ca scopul final al comisiei ar fi acela sa faca propuneri pentru inlocuirea clauzelor contractuale defavorabile pentru statul roman si, in functie de concluzii, de a solicita interventia institutiilor abilitate pentru "a lua masuri si a-i trage la raspundere pe cei vinovati".

Raportul comisiei parlamentare de ancheta care a cercetat legalitatea privatizarii Petrom a fost depus la conducerea Senatului in urma cu doua saptamani, declara, la acea data, vicepresedintele comisiei, Marius Marinescu. "Privatizarea Petrom a fost folosita de social-democrati ca moneda de schimb pentru aderarea la UE, dar au profitat si mafiotii aurului negru pentru a-si sterge urmele afacerilor dubioase", a spus senatorul.

Actualul senator PC a tinut sa mentioneze ca, "din pacate", institutiile statului nu au sprijinit eforturile comisiei, referindu-se in principal la SRI, care nu a pus la dispozitie raportul privind privatizarea Petrom.
Pe de alta parte, Marinescu s-a plans si de refuzul Curtii de Conturi de a realiza un control la Petrom. "De aceea vom cere plenului Senatului, la prezentarea raportului comisiei, sa adopte o hotarare prin care sa oblige Curtea de Conturi sa efectueze un control la aceasta societate", a sustinut senatorul.

Acesta a adaugat ca, la definitivarea raportului, s-a tinut cont de concluziile expertilor contabili in domeniul petrolului si drept international care au analizat contractul de privatizare Petrom, dar si de rezultatele audierii fostului presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Buliga, a fostului director al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Alexandru Alexe, audierea presedintelui Comisia Nationala al Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, si a vicepresedintelui AVAS, Laszlo Gyerko.

Comisia de ancheta este alcatuita din Marius Marinescu (PC), Serban Stratila (PNL), Vasile Dan Ungureanu (PSD), Radu Catalin Mardare (PSD), Carol Dina (PRM), Gheorghe Constantin (PC), Fekete Szabo Andras (UDMR). Comisia are si un Birou, din care fac parte Carol Dina, in calitate de presedinte, Marius Marinescu, in calitate de vicepresedinte, si Vasile Dan Ungureanu, in calitate de secretar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri