"Incepand cu 20 noiembrie, vom aloca inca 40 % din cota solicitata de catre investitori, alocarea ajungand la 80 %, pentru ca ei au mai primit deja 40 %. Este vorba doar despre fermierii care si-au realizat investitiile pana la 1 aprilie 2007", a spus Elisei.

Acesta a precizat ca suplimentarea de 40 % va fi realizata din cantitatea de lapte existenta in rezerva nationala. "O parte din investitori, care nu si-au finalizat investitiile pana la 1 aprilie, cand a inceput anul de cota, vor primi cele 20.000 de tone de lapte, cota solicitata, in cursul lunii decembrie", a mentionat Elisei.

In cursul lunii octombrie, Comisia Europeana a aprobat transferul unei cantitati de lapte de la vanzari directe catre livrari la fabrica, astfel incat investitorii care nu au primit intreaga cota solicitata vor mai obtine 40 % din cantitate.

Citeste si:

Conform datelor DACL, solicitarile investitorilor se ridica la circa 170.000 de tone de lapte, comparativ cu disponibilul de 69.000 de tone. Prin urmare, celor aproximativ 1.100 de investitori care au solicitat cota li s-a aplicat o reducere de 60 % din cantitatea ceruta.

Pentru a rezolva problema investitorilor ramasi fara cota de lapte, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a modificat metodologia si a stabilit oprirea a 30% din cantitate la vanzarea cotei, spre deosebire de retinerea de 2 % prevazuta initial. Astfel, cantitatea de lapte rezultata va fi transferata de la vanzari directe catre investitori.

Conform negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania are dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, iar daca depaseste cota, va fi penalizata si va plati o taxa de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota. In egala masura, in cazul in care cantitatea de lapte produsa este