Investitiile straine directe (ISD) in Romania au crescut cu 58% in 2006 fata de 2005, pana la 34,512 miliarde euro, alimentate mai ales de participatiile la capitalul social al companiilor, care au sporit cu 78% pana la 27,016 miliarde euro, a anuntat Banca Nationala a Romaniei.
De asemenea, creditul net primit de la investitorii straini a urcat cu 22% in 2006, pana la 7,496 miliarde euro. Ca flux net, investitiile straine directe au crescut cu 74% anul trecut fata de 2005, pana la 9,059 miliarde euro iar contributia cea mai semnificativa la acest avans au avut-o participatiile la capital, in crestere cu 46%, pana la 4,159 miliarde euro. Profitul net reinvestit la nivelul economiei romanesti in cursul anului trecut a ajuns la 2,673 miliarde euro, in crestere cu 30% fata de 2005, iar creditul net primit de la investitorii straini a urcat cu 24% in cadrul fluxului net de investitii straine directe, pana la 2,227 miliarde euro.

In privinta domeniilor economice, "investitorii straini s-au orientat cu precadere spre industria prelucratoare", care a atras 34,2% din totalul investitiilor straine directe. In cadrul acestei industrii, cele mai atractive segmente au fost, in 2006, metalurgia (8,3%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (5,5%), cea a prelucrarii titeiului, produselor chimice, cauciucului si maselor plastice (4,5%) si industria mijloacelor de transport (4,1%).

In total, industria a atras ISD in valoare de 15,15 miliarde euro, dintre care 11,78 miliarde au fost investite in industria prelucratoare.

Intermedierile financiare si asigurarile, care cuprind activitatea bancara si de asigurari, au reprezentat, anul trecut, 22,2% din totalul investitiilor straine directe. Comertul cu amanuntul si cu ridicata a contribuit cu 12,2% la suma totala a ISD, telecomunicatiile cu 8,2%, constructiile si tranzactiile imobiliare cu 6,4%, iar serviciile prestate intreprinderilor cu 4,1%.

Investitiile pornite de la zero, prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi de catre investitorii straini sau impreuna cu acestia (de tip greenfield) s-au orientat cel mai puternic spre industria prelucratoare (13,4% din soldul ISD). In cadrul acesteia proiectele greenfield s-au dezvoltat, in 2006, mai ales pe segmentul alimentar, de bauturi si tutun (3,3%), textile, confectii si pielarie (1,8%), mijloace de transport (1,6%), prelucrarea titeiului (1,5%) si industria lemnului (1,5%). Alte ramuri in care investitiile greenfield au avut, anul trecut, o pondere semnificativa au fost comertul (11,1%), intermedierile financiare si asigurarile (8,5%), constructiile si tranzactiile imobiliare (4,6%), mai arata raportul BNR.

Cifra de afaceri a companiilor realizate prin investitii straine directe a fost, in 2006, de 74,3 miliarde euro, reprezentand 43,2% din cifra de afaceri totala a intreprinderilor din Romania. Activitatile cu pondere majora din acest punct de vedere au fost industria, cu o contributie de 55,4%, posta si telecomunicatiile (77,5%), comertul (39,9%) si serviciile prestate intreprinderilor (36,9%). In sectorul industrial, cifra de afaceri a companiilor realizate prin investitii straine directe a fost de 36,17 miliarde euro, dintre care 28,58 miliarde euro, respectiv 59%, au rezultat din subramura industriei prelucratoare.

Activitatea companiilor realizate prin investitii straine directe, in ansamblul ei, a avut, in 2006, un impact pozitiv asupra balantei comerciale a Romaniei, contributia la exporturi fiind de 72,5%, respectiv de 18,7 miliarde euro, in timp ce aportul la importuri a fost de 58,6%, respectiv 23,76 miliarde euro.

Intreprinderile investitie straina directa din industrie au contribuit la exporturile tarii cu 16,9 miliarde euro, avand o pondere de 75,9% in cadrul contributiei la exporturi a acestui tip de firme din intreaga economie romaneasca. In cadrul importurilor, contributia intreprinderilor investitie straina directa din industrie a fost de 15,89 miliarde euro, mai anunta BNR.

Datele publicate de BNR au la baza o cercetate realizata pe 6.472 de intreprinderi, cuprinzand intreprinderile cu 20 de salariati si peste (6.336 de unitati), toate institutiile de credit cu capital strain (34 de unitati), toate societatile comerciale de asigurari cu capital strain (29 de unitati), precum si intreprinderile considerate atipice (toate intreprinderile investitie straina directa care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel putin 30 milioane lei, 73 de unitati).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri