Salariul minim la nivel national va fi in 2008 de 500 de lei, valoare unica valabila atat in contractele colective de munca intre sindicate si patronate, cat pentru salarizarea bugetarilor, pentru prima data in ultimii ani, a declarat, citat de NewsIn, ministrul muncii, Paul Pacuraru.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat, la farsitul intalnii pe care a avut-o luni seara cu reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor ca salariul minim va fi de 500 de lei, astfel in 2008 fiind acceptata o singura valoare pentru acest venit.

In anul 2007, au existat doua salarii minime, unul de 390 de lei, stabilit de guvern, iar altul de 440 de lei, negociat intre sindicate si patronate.

"Este nivel unic, am facut unirea intre cele doua niveluri, cel garantat in plata si cel negociat. Suntem bucurosi ca nu a fost nevoie de tensiuni suplimentare, atat sindicatele cat si patronatele au fost de acord. Vom elabora saptamana viitoare hotararea de guvern. Sindicatele au cerut, in masura in care cresterea economica pentru anul 2008 va fi buna, la rectificarea bugetara salariul minim sa mai poata creste", a spus Pacuraru.

Sindicatele si patronatele au inceput, in urma cu doua luni, negocierile pentru stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul 2008. Daca cererea initiala a sindicatelor a fost de 700 de lei, dupa mai multe intalniri intre cele doua parti, acestea au scazut la 540 de lei, in timp ce o parte din patronate nu sunt de acord cu o valoare mai mare de 480 de lei. Ministrul muncii, Paul Pacuraru a declarat, de asemenea, dupa o intalnire cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, ca guvernul este de acord sa garanteze in plata salariul negociat intre cele doua parti, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca 460-480 de lei. In caz contrar, statul nu va putea sustine un salariu mai mare, situatie in care in 2008 vor exista din nou doua salarii minime (unul negociat si unul stabilit de guvern).

Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008 pe un salariu minim de 450 de lei.

In 2007, salariul minim stabilit de guvern este de 390 de lei, iar cel negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare de lunga durata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri