Ministerul de Finante a organizat in mai, sase licitatii de titluri de stat, cu scadentele la doi, trei si cinci ani.
Valoarea cumulata a a emisiunilor a fost de 6.100 miliarde lei, la buget ajungand 5.404,4 miliarde lei, in timp ce ofertele totale ale bancilor s-au ridicat la 15.686,6 miliarde lei.

Lipsa celor 700 miliarde lei se datoreaza, in primul rand, dobanzilor mai ridicate, fata de lunile precedente, solicitate de banci in cadrul ofertelor de cumparare, care au dorit sa profite de anuntul privind cresterea inflatiei anualizate in aprilie la 10%.

In cazul in care inflatia se va mentine ridicata si in mai si iunie, pentru aceasta existand numeroase premise, este foarte posibil ca si luna viitoare dobanzile sa nu scada, putandu-se inregistra chiar usoare cresteri. Intr-o astfel de situatie, Ministerul de Finante ar putea sa recurga la emiterea de euro-obligatiuni, varianta adusa in discutie si de guvernatorul BNR, care considera ca nivelul de indatorare externa este destul de mic pentru economia romaneasca.

In mai, cea mai consistenta crestere au inregistrat-o randamentele bonurilor cu scadenta la cinci ani. Daca in martie acestea erau remunerate cu o dobanda de 6,5%, luna aceasta ele au urcat la 7,8%. Bancile au incercat sa profite de aceasta situatie, insa Finantele au decis sa se imprumute in primele doua saptamani din aceasta luna cu 2.585 miliarde fata de o valoare initiala a emisiunilor de 3.000 miliarde lei. Dobanda la bonurile cu scadenta la trei ani a crescut la randul sau de la 6,75%, in martie la 8%. Acest nivel al randamentului a multumit M.F. care s-a imprumutat, in aceeasi perioada, cu 2.229,5 miliarde, comparativ cu valoarea initiala a emisiunilor de 2.000 miliarde lei.

Bonurile cu scadenta la doi ani au avut cea mai mai stabila evolutie. Randamentul lor s-a mentinut la 7,5%, valoare stabila din martie, fata de varful de 8,9% din februarie. Insa, la ultima licitatie M.F. nu s-a imprumutat considerand prea ridicate cererile de remunerare ale bancilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri