Guvernul a decis sa disponibilizeze intre 5.820 si 7.275 de bugetari, iar Ministerul Finantelor are sarcina sa prezinte listele cu disponibilizatii pana la 2 iunie. Motivul? FMI cere ca ponderea cheltuielilor cu personalul sa nu depaseasca 4,9% din PIB.
Ministrul Finantelor, Ionel Popescu, a reluat tema disponibilizarilor din randul functionarilor publici, dupa ce renuntase la aceasta idee in urma cu o luna. De aceasta data, nu mai sunt 4 procente, ca in aprilie, ci 2-2,5%. Calculele arata ca 5.820 de bugetari isi vor pierde locul de munca daca disponibilizarile vor fi de doua procente. Exista si posibilitatea ca numarul de someri sa fie de 7.275 de oameni, daca nivelul concedierilor va fi de 2,5%. Afectati de restructurari vor fi angajatii din ministere, din agentiile aflate in subordinea Guvernului si a Parlamentului, din aparatul central al Guvernului. In total, in aceste institutii lucreaza circa 291.000 de functionari publici, potrivit datelor obtinute de la Ministerul de Finante.

IONEL SI LUPUL.

Pentru a bate in cuie numarul de someri, ministrul Ionel Popescu a trimis circulare catre toate institutiile bugetare carora le-a cerut liste de propuneri cu personalul care poate fi disponibilizat pana vineri, 27 mai. Nu am aflat inca daca Finantele au primit raspunsuri de la ordonatorii de credit. Este posibil ca de aceasta data sa nu se fi speriat nimeni, ca in povestea in care Ionel se amuza amenintandu-si consatenii ca vine lupul la oi si a sfarsit prin a constata ca nu-l mai credea nimeni. Sa ne amintim ca dupa ce, in aprilie, toate institutiile bugetare au fost bombardate cu circulare despre disponibilizari, ministrul a inchis brusc actiunea, spunand ca a fost un simplu test.

"Reducerea cu 4% a personalului bugetar din aparatul central a fost un test pentru institutiile bugetare. Am incercat sa vedem care este pozitia celorlalte institutii daca am decide sa luam aceasta masura. Am vrut sa vedem daca in unele institutii conducatorii considera ca se pot dispensa de unii oameni sau daca mai au nevoie de personal", declara, la sfarsitul lunii aprilie, Ionel Popescu.

PERSONAL

"Reducerea cu 4% a personalului bugetar din aparatul central a fost un test pentru institutiile bugetare. Am incercat sa vedem care este pozitia celorlalte institutii daca am decide sa luam aceasta masura. Am vrut sa vedem daca in unele institutii conducatorii considera ca se pot dispensa de unii oameni sau daca mai au nevoie de personal"
Ionel Popescu
ministrul Finantelor

CONSTRANGERI

Din nefericire, de aceasta data, ca si in poveste, lupul vine. Este vorba despre constrangeri severe impuse de Fondul Monetar International (FMI), care ne cere un deficit bugetar de numai 0,7% din PIB. Pentru a se atinge acest nivel, este nevoie ca ponderea cheltuielilor bugetare sa nu depaseasca 4,9% din PIB, printre multe alte masuri. De aceasta data, Guvernul nu-si mai poate permite sa nu revizuiasca acordul cu FMI, deoarece de soarta acestuia depinde raportul de tara pe care Uniunea Europeana il va intocmi in aceasta toamna. Autoritatile romane sustin ca au convenit cu oficialii FMI sa revizuiasca acordul stand-by, pana la mijlocul lunii iunie, conform declaratiilor premierului Calin Popescu Tariceanu. El a precizat ca solutia convenita de partea romana cu reprezentantii FMI se refera la diminuarea deficitului bugetar initial si la adoptarea unor masuri de temperare a consumului si cererii excesive de pe piata. Negocierile cu FMI pentru revizuirea memorandumului au intrat in impas la inceputul acestui an, cand reprezentantii Fondului s-au aratat prudenti fata de politica fiscala a noului Guvern.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri