Potrivit unor studii recente, companiile si angajatii acestora percep negocierea salariilor ca pe o competitie din care pana la urma nu iese nimeni mai castigat.

HR Romania impreuna cu RDI (Resources, Ideas & Development) au realizat un studiu prin care se arata perceptia managerilor romani asupra negocierii, de la negocierea salariului la negocierea organizationala. Studiul a fost realizat in cadrul primei Conferinte Internationale de Negociere din Romania, pe un esantion de 200 de manageri de top inscrisi pe www.hr-romania.ro. In urma acestui studiu s-a ajuns la concluzia ca managerii romani privesc negocierea dintr-o perspectiva eterogena. Numai jumatate din ei o trateaza cu toata seriozitatea, in timp ce, din cealalta jumatate, 33% trivializeaza problema, iar 15% o privesc ca pe o simpla formalitate.

Angajatorul face jocurile

In general, managerii romani percep negocierea ca pe o tranzactie in cadrul careia candidatii si angajatorii comit deseori o mare greseala. Ei considera negocierea salariului o competitie in care se confrunta cele doua parti: candidatul care doreste sa obtina cat mai mult si angajatorul care ofera cat mai putin. Cea mai indicata metoda de negociere este aceea in care ambele parti iau in considerare doua aspecte: oferta pe care angajatorul o face si cererea pe care o exprima candidatul. Numai in acel moment se poate ajunge la formula de negociere adevarata: Daca doresti sa ma angajezi pentru profesionalismul meu, atunci eu vreau salariul X. La noi insa, foarte rar se parcurg cele doua etape, propunerea si targuiala, in cele mai multe cazuri angajatorul facand oferta definitiva, care, in final, este acceptata sau respinsa de catre candidat.

Mentalitate deformata

Important de mentionat este ca sondajul realizat de HR Romania a evidentiat faptul ca peste 50% din participanti apeleaza cel mai des la negociere atunci cand cumpara sau vand un anumit lucru sau atunci cand doresc sa colaboreze cu cineva. In schimb, numai 20% negociaza in momentul in care trebuie sa se angajeze sau cand sunt promovati la serviciu. In acest caz se poate trage o singura concluzie: mentalitatea deformata ii determina pe romani sa nu apeleze la negociere atunci cand sunt promovati. Ei considera ca avansarea este lucrul cel mai important din cariera, acceptand neconditionat o promovare, fara a se mai gandi si la faptul ca aceasta presupune responsabilitati in plus pe care trebuie sa si le asume fata de companie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri