Ungaria va deschide complet, de la 1 ianuarie 2008, piata muncii pentru cetatenii romani, a anuntat, citat de NewsIn, premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta de guvern comuna romano-ungara.

"Salut decizia Ungariei dar nu pentru ca mi-as dori ca lucratorii romani sa plece in Ungaria sa munceasca, ci pentru ca libertatea de circulatie a fortei de munca este un principiu european. Romania are un deficit de forta de munca, iar plecarea lucratorilor romani ar fi ultimul lucru pe care mi-l doresc", a afirmat Tariceanu.

In prezent, romanii se pot angaja in Ungaria in patru domenii, care cuprind 284 de specializari.

Guvernul Romaniei si cel al Republicii Ungare s-au reunit, miercuri, la Sibiu, in sedinta comuna, pentru a discuta despre dezvoltarea infrastructurii de transport intre cele doua state, despre tranzitul regional de resurse energetice si despre o posibila largire a pietei muncii pentru romani.

Cele doua Guverne vor discuta despre modernizarea sectiunilor de drum si de cale ferata existente, precum si a celor care vor fi reabilitate in viitor de pe Coridorul IV Pan-european.

Alte proiecte abordeaza problematica energetica, in special tranzitul regional de resurse energetice, cooperarea intre administratiile vamale si administratiile fiscale, precum si in domeniul agricol.

Membrii celor doua guverne vor lua in discutie un program pentru schimbul de experienta in domeniul evaluarilor Schengen precum si stabilirea unui mecanism eficient de interventie in comun in cazul urgentelor civile.

Un alt domeniul important pe agenda sedintei comune va fi dinamizarea cooperarii in domeniul IMM-urilor si al turismului. De asemenea, cu ocazia sedintei comune a celor doua Guverne va fi demarata procedura de infiintare a Biroului pentru tineret romano-ungar.

Bugetul alocat de executiv pentru desfasurarea celei de-a treia sedinte de guvern comune este de un milion de lei.

Prima sedinta comuna a celor doua guverne a avut loc la Bucuresti, in 2005, cand au fost semnate 15 documente bilaterale. La cea de-a doua, care a avut loc anul trecut, la Budapesta, au fost semnate zece documente bilaterale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si