Comisia Europeana a aratat ca tranzactia Rompetrol-KazMunaiGas (KMG) nu va afecta competitia in spatiul economic european, iar activitatile celor doua companii sunt complementare pe piata din UE, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Comisia Europeana (CE) a anuntat luni ca a avizat favorabil preluarea a 75% din actiunile Rompetrol de catre KazMunaiGas. Investigatia Comisiei Europene a concluzionat ca aceasta tranzactie nu va afecta competitia in spatiul economic european, se arata in comunicatul forului european.

KMG desfasoara activitati de producere a titeiului si a gazelor naturale in Kazahstan, Rusia si Azerbaidjan, detine o rafinarie in Kazahstan si vinde produse petroliere in Kazahstan, Rusia si China. Compania nu desfasoara activitati de vanzare a produselor petroliere rafinate in UE, mai arata reprezentantii CE. De asemenea, KMG desfasoara activitati de transport al titeiului si gazelor prin conducte si pe cale maritima.

De cealalta parte, Rompetrol este activa pe piata de rafinare si pe cea de vanzare a produselor petroliere rafinate in Europa de Sud-Est, in Franta si in Spania.

Activitatile celor doua parti in Europa sunt complementare, mai arata reprezentantii Comisiei Europene. "KMG nu vinde titei sau produse petroliere in UE, iar Rompetrol vinde produse rafinate, dar nu produce titei sau gaze naturale", se mai arata in comunicatul Comisiei.

Investigatia declansata de CE arata ca aceasta tranzactie nu va ridica probleme legate de competitie, intrucat cota de piata a KMG pe segmentul de upstream este redusa. De asemenea, pe piata de downstream, Rompetrol detine cote reduse, cu exceptia Romaniei, pentru vanzarile non-retail de motorina si GPL. Pe aceasta piata, Rompetrol are competitori puternici, cum ar fi Petrom, LukOil si Rafo, arata Comisia Europeana.

KazMunaiGas a anuntat, in luna august a acestui an, ca a incheiat un acord de preluare a pachetului majoritar din Rompetrol Group de la Rompetrol Holding, iar valoarea de piata a The Rompetrol Group NV a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.

Compania kazaha KazMunaiGas, infiintata in 2002 prin decret prezidential, este rezultatul unei fuziuni intre "KazakhOil" si "Oil and Gas Transportation Company".

Principalele filiale ale KazMunaiGas sunt KMG Exploration & Production, specializata in productia de gaz si explorare, KazTransOil - transportul petrolului, KazTransGas - transportul gazelor, Atyrau refinery - specializata in rafinarea petrolului, Kazmortransflot - operare platforme petroliere, Atyrau International Airport, Eurasia - Air Helicopter Company si KazTransCom Telecommunications Company - servicii de telecomunicatii


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Statul rupe acordul cu compania chineză pentru reactoarele 3 și 4 Cernavodă
Setari Cookie-uri