Guvernul a taiat din cheltuieli

Deficitul bugetar a fost diminuat, prin rectificarea de buget aprobata luni de guvern, cu 1,16 miliarde lei, pana la 9,5 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit ministrului, guvernul a mentinut, prin rectificarea aprobata in sedinta de luni, nivelul veniturilor, dar l-a redus pe cel al cheltuielilor cu valoarea diminuarii deficitului, respectiv 1,16 miliarde lei.

Vosganian a avertizat ordonatorii principali de credite ca vor fi strict monitorizati de Ministerul Economiei si Finantelor, astfel incat cheltuielile sa fie tinute sub control, iar excedentul bugetar de 0,3% din PIB obtinut la sfarsitul primelor zece luni ale anului, cumulat cu deficitul programat de 2,4% din PIB, sa nu creeze dezechilibre macroeconomice.

"O comisie formata din presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, secretarul de stat responsabil de buget si seful controlorilor care avizeaza deschiderea de credite bugetare va monitoriza foarte strict exercitiul bugetar pentru atingerea tintelor macroeconomice", a afirmat Vosganian.

In ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar, ministrul a aratat ca aceasta este in concordanta cu politica bugetara prudenta si reprezinta un semnal privind dorinta guvernului de a se corela cu politicile de tintire a inflatiei ale BNR.

Vosganian a mai spus ca, prin rectificare, au fost majorate chletuielile ministerelor Muncii si Internelor, dar au fost diminuate cheltuielile la majoritatea ministerelor. Principala diminuare de fonduri a fost facuta la Ministerul Educatiei, unde, potrivit ministrului, au fost micsorate sumele pentru bunuri si servicii la nivel central, fara a fi afectate investitiile in infrastructura de invatamant.

"La inceputul lunii noiembrie, am dat un semnal privind ritmicitatea si disciplina cheltuielilor, din acest motiv am operat reduceri la majoritatea ordnatorilor de credite", a sustinut ministrul. Acesta a admis ca exista o asimetrie in modul de cheltuire a banilor publici, pe parcursul anului, intrucat pe final de an, in lunile noiembrie si decembrie, s-au cumulat cheltuieli importante, in jurul a 3% din PIB, atat anul trecut, cat si in acest an. Vosganian a tinut, insa, sa precizeze ca, in ultimele doua luni, se efectueaza cheltuieli mari pentru ca se deconteaza facturi ale contractelor incheiate in timpul anului si se asigura cofinantarea pentru fonduri europene.

"Am prevenit ministerele ca nu vom permite alocarea sumelor numai pentru ca sa fie raportate cheltuielile realizate conform programului", a adaugat Vosganian.

Guvernul a mai aprobat, in 2007, alte doua rectificari de buget, fara a reduce si deficitul bugetar, programat prin legea bugetului la 2,73% din PIB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în 2020
Setari Cookie-uri