Fostii proprietari au termen pana in martie 2008 pentru a decide daca opteaza pentru despagubiri in bani sau in actiuni la Fondul Proprietatea. Pana in prezent au fost depuse 1.748 de cereri pentru despagubiri in bani, in fiecare zi urmand sa primeasca numerar intre 30 si 50 de persoane.

"Sper ca din vara anului 2008 sa nu mai fim nevoiti sa alocam bani pentru despagubiri, in perspectiva listarii Fondului Proprietatea. Bugetul a alocat pentru acest an 64 milioane lei pentru Fondul Proprietatea, inclusiv dividende si despagubiri", a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna pe 1 octombrie, la ANRP, dosarele pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a inceput pe 1 octombrie, conform O.U.G. 81/2007, inregistrarea dosarelor persoanelor care detin titluri de despagubire in vederea acordarii despagubirilor in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Citeste si:

Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata. In a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 de lei, pana la concurenta sumei de cel mult 500.000 lei.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor.
Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Pana in prezent, 3.457 de persoane au devenit actionari ai Fondului, valoarea actiunilor reprezentand peste 3,45% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).