Romania ocupa pozitia a patra in lume si prima in Uniunea Europeana in functie de numarul taxelor pe care o companie trebuie sa le plateasca pe durata unui an, cu 96 de impozite, nivel dublu comparativ cu cel din alte tari europene, precum Polonia sau Slovacia, potrivit unui raport intocmit de PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala, care a analizat 178 de tari

Studiul 'Paying Taxes', 2008

Pe primele trei locuri in lume dupa numarul de taxe platite de o companie intr-un an, se afla Belarus (124 de taxe) Uzbekistan (118) si Ucraina (99). Cele mai putine taxe din UE se inregistreaza in Suedia, unde se platesc doar doua impozite, in Letonia (7).

Tara noastra a urcat o pozitie in clasament fata de editia de anul trecut, cand numarul taxelor identificate de autorii studiului s-a ridicat la 89.

35453_1.pdfIn cazul Romaniei, exista 12 contributiil sociale pe an, 12 taxe pe valoare adaugata, iar alte taxe ca impozitul pe teren, pe cladiri si pe profit au o frecventa 4 ori pe an, pentru fiecare. De asemenea, exista si taxa pe urbanism, cu o frecventa anuala, mai spune raportul PwC.

Astfel, numarul taxelor solicitate in Romania este mai mare decat in orice alt stat din Uniunea Europeana, locul doi in Uniunea Europeana fiind ocupat de Polonia, care percepe anual un numar de circa 40 de taxe, aproximativ jumatate din nivelul din Romania

Studiul subliniaza ca, in ciuda faptului ca Romania si Ucraina au adoptat taxa unica de impozitare, numarul mare al celorlalte taxe percepute in aceste tari reduc beneficiile acestui sistem de impozitare.

In Romania, dintre cele 96 de taxe, 60 sunt in domeniul fortei de munca, intr-un an o firma fiind obligata sa realizeze cate 12 plati pentru fiecare din domenii precum contributia la asigurari sociale, contributia la asigurarile de sanatate, somaj.

Timpul necesar unei companii din Romania pentru a plati taxele si impozitele intr-un an este de 202 ore, nivel considerat redus de specialistii companiei PricewaterhouseCoopers. Spre deosebire de Romania, o companie din Belarus aloca 1.188 de ore pentru plata acestor taxe.

Codul fiscal romanesc a fost modificat, in 2006, si aprobat prin lege de catre Parlament, cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Printre principalele modificari ale Codului se numara introducerea controversatei taxei de inmatriculare auto, impozitului pe valoarea tranzactiilor imobiliare, in locul impozitarii castigului, taxei pentru functionarea restaurantelor si barurilor, impozitul pe venit de 2% pentru microintreprinderi fata de 3% anul trecut.

Modificari importante au mai fost facute la capitolul taxei pe valoarea adaugata, dar si la cel al taxelor locale.

Guvernul a modificat Codul fiscal care intra in vigoare la 1 ianuarie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri