Sectorul viticol a beneficiat in ultimii patru ani de investitii de peste 100 de milioane de euro pentru tehnologie si plantatii viticole, a declarat presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), Claudiu Necsulescu.

Potrivit datelor ONIV, prin proiecte finantate din fonduri SAPARD si Programul Fermierul au fost investite peste 70 milioane euro, incepand cu anul 2004. "Toate investitiile realizate in ultimii patru ani au dus la revigorarea sectorului. Prin urmare vom dispune de vinuri din ce in ce mai bune pe piata romaneasca", a spus Necsulescu, citat de NewsIn.

Acesta a precizat ca Romania a reusit sa cheltuie, pentru campania viticola 2006-2007, sapte milioane de euro ceea ce reprezinta 80% din fondurile europene alocate pentru aceasta perioada. "Este de remarcat ca faptul ca pentru campania 2007-2008 sectorul a reusit sa intocmeasca proiecte in valoare de 38 milioane de euro fata de suma de 24 milioane de euro fonduri eureopene alocate de la bugetul Uniunii Europene", a adaugat presedintele ONIV.

In ceea ce priveste productia viticola din acest an, potrivit datelor furnizate de ONIV, s-a realizat o productie medie de 4.500 kg/hectar ceea ce va duce la o cantitate de peste sase milioane de hectolitri de vin cu peste 20% mai mare fata de anul precedent. Reprezentantii ONIV au mai mentionat ca din aceasta cantitate aproximativ 3,6 milioane hectolitri se vor regasi in oferta de piata a producatorilor autohtoni, restul fiind reprezentata de productia casnica si de autoconsum.

"Din cele 41 de milioane de sticle de vin vandute in acest an, 31 milioane de sticle au reprezentat vinul alb, iar 10 milioane vin rosu. Din cele 41 de milioane de sticle, soiurile autohtone reprezinta aproximativ 40%", a mai spun Necsulescu.

Reprezentantii Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole sustin ca piata vinului din Romania ajunge la 440 milioane de euro si va creste si in urmatorii ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Setari Cookie-uri