Salariul minim brut al unui muncitor roman care lucreaza in constructii va creste cu 27% la inceputul anului viitor pana la 570 lei, aceasta majorare fiind necesara pentru a ameliora migrarea fortei de munca din Romania, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

"Migrarea fortei de munca ramane in continuare principala problema cu care se confrunta sectorul constructiilor din Romania, iar daca in doi ani nu vom reusi sa aducem salariu minim brut al lucratorilor din domeniu la valoarea tarilor din Uniunea Europeana, ca de exemplu Ungaria, oamenii vor pleca in continuare. Am reusit deja negocierea salariului minim brut din constructii cu 27% mai mare, care se va aplica din decembrie - ianuarie, iar pana la sfarsitul anului viitor vrem ca acesta sa ajunga la 700 lei", a spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, Laurentiu Plosceanu.

Acesta a mai adaugat ca exodul fortei de munca duce la limitarea volumului de lucrari din constructii si la scaderea calitatii acestora, dar si la intarzieri in livrarea lucrarilor. Plosceanu a ridicat si problema infrastructurii subdezvoltate in Romania, din cauza careia la nivelul intregii tari se inregistreaza zilnic pierderi de doua milioane euro(de exemplu costurile cu carburanti), din care 500.000 euro in Capitala.

"Firmele din Romania nu mai sunt dispuse sa investeasca in instruirea si pregatirea fortei de munca deoarece exista riscul sa isi piarda muncitorii calificati in perioade scurte de timp pentru ca pleaca in strainatate sau la o alta companie. Este obligatoriu ca statul sa inceapa sa considere o prioritate sectorul constructiilor din Romania", a mai spus Laurentiu Plosceanu.

Sectorul constructiilor din Romania, va avea o dinamica de cel putin 15-20 de ani, iar daca problema fortei de munca nu va fi rezolvata, companiile vor trebui sa apeleze la forta de munca din regiuni indepartate precum Asia, potrivit reprezentantului Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si