Guvernul si politicienii nu pot crea bunastarea, aceasta sarcina revenindu-le companiilor din domeniul privat, a spus profesorul la Universitatea Harvard, Michael Porter, in cadrul conferintei "Strategy and Leadership", organizata de Ziarul Financiar.
"Nu vad pe nimeni cu o strategie potrivita pentru Romania. Cred ca a sosit vremea ca sectorul privat sa duca Romania spre schimbare insa ceea ce lipseste e o strategie si un consens in aceasta privinta", a declarat Porter.

Michael Porter crede ca sistemul politic al Romaniei este orientat spre interior, ceea ce da nastere unei lipse de viziune la nivel national.

"Daca ma intrebati de strategia nationala din Finlanda, Danemarca sau chiar China, pot sa va vorbesc, insa despre Romania nu pot sa spun nimic. Nu cred ca exista o strategie nationala", a spus Michael Porter.

Cresterile economice puternice ale economiei Romaniei, din ultimii ani, pot genera dezechilibre macroeconomice, a aratat Michael Porter.

'Boom-ul economic inregistrat de Romania, in ultimii ani, poate provoca dezechilibre macroeconomice, care se reflecta in cresterea deficitului bugetar, a inflatiei, a deficitului comercial. In acelasi timp, salariile care cresc mult peste productivitate genereaza cresterea consumului', a explicat Porter.

Potrivit acestuia, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana presupune un proces de transformare, care sa duca la cresterea standardelor de competitivitate si la imbunatatirea mediului de afaceri.

'Nu trebuie sa ne doboare pesimismul deoarece Romania beneficiaza de specialisti buni si de o pozitie buna in Europa. Trebuie insa sa va cresteti standardele de competitivitate si sa imbunatatiti mediul de afaceri', a mai spus Porter.

De asemenea, Porter a gasit pentru Romania si alte avantaje precum este cresterea economica accelerata, numarul mare de locuitori, dar si aderarea la Uniunea Europeana sau pozitia geografica.

In opinia profesorului de la Harvard, perioada de boom economic a Romaniei este pe cale sa se incheie, cresc dezechilibrele economice, in timp ce Guvernul nu pare sa ia suficiente masuri.

Porter estimeaza ca, in contextual dinamicii pozitive a costurilor pentru companii pe fondul dezvoltarii rapide a Romaniei, a majorarii salariilor, pentru a rezista, firmele trebuie sa identifice avantajele competitive necesare.

Mai mult, Porter apreciaza ca Romania se confrunta cu o crestere nesustenabila a consumului, ceea ce creeaza vulnerabilitati. "Exista un bubble pe zona de consum, ceea ce duce la vulnerabilitati", a afirmat Porter, care a mai subliniat ca firmele pleaca deja din Romania, pentru ca devine mult prea scump.

Michael E. Porter este autoritatea mondiala in domeniul strategiei competitive. Este Bishop William Lawrence University Professor la Harvard Business School si presedinte al programului pe care aceasta scoala il desfasoara pentru cei mai noi CEO din multinationalele de succes.

A publicat 17 carti si nenumarate articole. Sase dintre ele au primit premiul McKinsey pentru cel mai bun articol al anului in Harvard Business Review. A lucrat nu doar cu firme private, ci si cu organizatii din sectorul public.

In domeniul privat, a consiliat pe probleme de strategie manageri de varf din firme ca Procter & Gamble, Caterpillar, Royal Dutch Shell sau Sysco. In prezent face parte din consiliul director al Parametric Technology Corporation si din cel al Thermo Electron Corporation.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri