Investitiile realizate in economia nationala, in trimestrul al treilea din 2007, au crescut cu 32,4% raportat la perioada similara a anului 2006, pentru primele noua luni din 2007 cresterea din acest sector fiind de 29,1% fata de perioada ianuarie-septembrie 2006, informeaza Institutul National de Statistica.
Valoarea investitiilor din economia nationala a inregistrat, in trimestrul al treilea din 2007, raportat la aceeasi perioada a anului precedent, o crestere cu 5,29 miliarde lei preturi curente (+32,4%).

Potrivit INS, cresterea a fost sustinuta de investitii in toate elementele de structura - lucrari de constructii noi (+ 39,3%), utilaje inclusiv mijloace de transport (+ 26,6%) si alte cheltuieli (+22,0%).

Comparativ cu perioada similara din 2006, in trimestrul al treilea al anului 2007 se constata ca in totalul investitiilor a crescut ponderea investitiilor in lucrari de constructii noi cu 2,7 puncte procentuale, in timp ce ponderea investitiilor in utilaje ( inclusiv mijloace de transport ) a scazut cu 2,7 puncte procentuale.

In ceea ce priveste repartitia investitiilor pe elemente de structura, INS precizeaza ca ramurile preponderente in care s-au realizat investitii sunt industrie, constructii, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale, transport, depozitare si comunicatii si asigurari sociale din sistemul public.

Pentru primele noua luni ale anului 2007, datele INS arata o crestere a investitiilor realizate in economia nationala pana la 39,36 miliarde lei, respectiv cu 29,1 procente mai mult fata de perioada ianuarie-septembrie 2006.

Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in primele noua luni din 2007, au insumat 19,25miliarde lei (48,9 % din total, fata de 46,4 % in perioada ianuarie-septembrie 2006), fiind in crestere cu 34,8 % comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 17,53 miliarde lei (reprezentand 44,6 % din total fata de 47,3 % in primele noua luni din 2006) fiind in crestere fata de perioada corespunzatoare din anul precedent cu 23,7 %.

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de la populatie.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri